Na 37. sednici Odbora govorilo se o niklu

U petak 6. decembra na 37. sednici Odbora za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavnici Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja predstavili su redovan tromesečni izveštaj.

Sednici su, pored poslanika, prisustvovali i ministar Prof. dr. Milan Bačević, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Siniša Belij i Tomislav Šubaranović, predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i drugi.

Tokom sednice najviše reči bilo je o eksploataciji nikla na području Republike Srbije a mogla su se čuti oprečna mišljenja. U uvodnom izlaganju ministar Bačević i drugi prdstavnici ministarstva izložili su tvrdnje da se na području opština Trstenik, Vrnjačka banja, Mokra gora i Topola vrše isključivo primenjena geološka istraživanja čiji je cilj da se utvrdi da li se ruda nikla nalazi na tom području. Ministar je dodao da će se tim istraživanjem utvrditi moguće postojanje i drugih plemenitih ruda ali odriče bilo kakvu mogućnost eksploatacije dok se se ne ispoštuju zakonom propisane procedure među kojima su izrada Studije procene uticaja na životnu sredinu na koju saglasnost treba da da lokalna samouprava.

Predsednik opštine Trstenik izrazio je sumnju u poštovanje zakonske procedure po kojoj je dozvola za istraživanje obnovljena i najavio da će se opština Trstenik u vezi ovog pitanja obratiti Upravnom sudu.

DSC_0228 600x300

Takođe tokom rasprave prisutni su izrazili suprotstavljena mišljenja u vezi sa štetom koju eksploatacija i prerada rude nikla može da izazove u životnoj sredini. Poslanike je takođe interesovalo da li je predviđenaizrada sociološke i/ili ekonomske studije uticaja koje bi pokazale kako bi otvaranje rudnika nikla moglo da utiče na dalji razvoj poljoprivrednog područja i da li bi takav jedan rudnik zaista bio ekonomski isplativ.

Poslanik i član Odbora Ivan Karić predložio je da se u januaru 2014. godine u Narodnoj skupštini održi javno slušanje sa ovom temom što su prisutni poslanici usvojili.