Usvojen Nacionalno utvrđen doprinos (NDC)

U utorak 12. septembra održana je druga sednica Nacionalnog saveta za klimatske promene. Na dnevnom redu bile su aktuelne informacije iz oblasti klimatskih promena, izveštaj o COP 26 kao i pripreme za COP 27.

Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC)

Ministarstvo životne sredine je obavestilo prisutne da je u skladu sa članovima 3. i 4. Sporazuma iz Pariza i stavovima 22. i 24. Odluke 1. CP/21 ažurirani Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) usvojen od strane Vlade RS i da je isti dostavljen Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

U ovom dokumentu Srbija povećava svoje ambicije u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 13,2% u odnosu sa nivo iz 2010. godine (odnosno 33,3% u odnosu na 1990. godinu) do 2030. Materijalne štete izazvane promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima u Srbiji u periodu 2015-2020. godine procenjene na najmanje 1,8 milijardi evra, dok su materijalne štete u periodu 2000-2015. godine procenjene na najmanje pet milijardi evra.

Predstavnica Zelene stolice Ivana Jovčić postavila je pitanje da li je  NDC izrađen u skladu sa Nacrtom Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana? Odgovor zvaničnika je bio da jeste, u meri u kojoj je to bilo moguće, s obzirom na to da taj plan još uvek nije usvojen.

Na sastanku je podeljena i informacija da Ministarstvo životne sredine uskoro planira da dostavi Vladi RS Strategiju niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, i da će nastaviti sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Planiraju da Programom prilagođavanja bude gotov do kraja tekuće godine.

Izveštaj sa COP 26:

Učesnici sastanka su imali priliku da se upoznaju sa informacijama sa prošlogodišnjeg COP 26. Podsetili su da je Srbija podržala sledeće inicijative:

  • Inicijativu za globalno smanjenje emisija metana, čiji je cilj da do 2030. godine kolektivno smanje globalne emisije metana u svim sektorima za najmanje 30% u odnosu na vrednosti iz 2020. godine. U Ministarstvu kažu da je uključena i poljoprivreda.
  • Deklaraciju lidera iz Glazgova o šumama i korišćenju zemljišta, čiji je cilj kolektivno delovanje kako bi se zaustavio, usporio gubitak šuma i degradacija zemljišta do 2030. godine, uz istovremeni održivi razvoj i promociju transformacije ruralnih područja. i
  • Inicijativu svetskih lidera za agendu napretka (Breakthtough Agenda) čiji je prvi korak uspostavljanje globalnih ciljeva koji treba da dovedu da čiste tehnologije i održiva rešenja postanu najisplativija, najpristupačnija i najprivlačnija rešenja za dekarbonizaciju sektora proizvodnje električne energije, putnog saobraćaja i vodonika (RS je podržala sve sem dela za proizvodnju čelika).

COP 27

Ovogodišnji COP 27 se održava u Egiptu. Ministarstvo životne sredine zajedno sa UNDP planira da u poslednjoj nedelji oktobra organizuju konferenciju Razgovori o klimatskim promenama u susret narednom COP-u.

Zakon o klimatskim promenama

Što se tiče Zakona o klimatskim promenama učesnici sastanka su upoznati sa dinamikom izrade podzakonskih akata. Do sada su usvojeni

  • Uredba o vrstama i aktivnostima i gasova sa efektom staklene bašte i Pravilnik o verifikaciji i akreditaciji verifikatora izveštaja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.
  • Čeka se objavljivanje u Službenom glasniku Pravilnika o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 iz novih putničkih vozila.
    Izrađeni su i poslati na mišljenje relevantnim akterima i Uredba o vrstama podataka, organima i organizacijama i drugim fizičkim i pravnim licima koja dostavljaju podatke za izradu Nacionalnog inventara GHG kao i Pravilnik o sadržini Inventara GHG i izveštaja o inventaru gasova sa efektom staklene bašte.

Nadležni još uvek nisu počeli da rade na Pravilniku o monitoringu i izveštavanju.

Važne informacije

Nakon postavljenog pitanja predstavnice Zelene stolice: „Dokle se stiglo sa izradom Lokalnih planova za adaptaciju na klimatske promene i Lokalnih planova nisko-ugljeničnog razvoja?“ Odgovoreno je da se u Smederevu, Užicu, Novom Sadu, Valjevu, Pirotu, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kragujevcu i Kraljevu radi na izradi ovih planova. Iz ovih podataka se vidi da ostaje još veliki broj gradova i opština koji treba da izrade ovakve planove.

Zapisnik sa sednice možete preuzeti ovde