Nastavljamo…

Mala istorija

Ideja o osnivanju neformalne Zelene poslaničke grupe javila se 2009. godine u okviru BELLS pokreta. BELLS pokret je bio regionalni projekat koji je uključivao i povezivao sve zemlje Zapadnog Balkana na temu zaštite životne sredine. Inicijalna ideja je bila organizacije Balkanski mostovi iz Makedonije i njihov projekat Balkan green loby Oni su bili prvi koji su u regionu napravili ovakvu neformalnu poslaničku grupu. Tada smo oformili Zelene poslaničke grupe u svim parlamentima u regiji u Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Aktivnosti neformalne Zelene poslaničke grupe su tada bila najviše usmerene na regionalnu saradnju i povezivanje sa koleginicama i kolegama iz susednih zemalja. Nakon završetka projekta rad i aktivnosti su bili nižeg intenziteta, pre svega, jer nismo imali prostor za rad, a i približavali su se izbori.

bells-pokret-ekologija-1328585176-72215

Obnavljanje rada

Januara 2013. godine obnavljamo rad neformalne Zelene poslaničke grupe u novom Skupštinskom sazivu. Nastavljamo da radimo sa starim partnerom Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a očekujemo da nam se priključe koleginice i kolege iz drugih organizacija, pre svega partneri iz Zelene inicijative. Radujem se budućem radu jer postoji veliko interesovanje, želja i volja poslanika i poslanica da se zauzmu i rade na promovisanju ove za mene izuzetno važne oblasti kao i da budu ambasadori i ambasadorke životne sredine u Narodnoj skupštini. Tu, u ZPG, su neka poznata lica, članovi i članice Zelene poslaničke grupe u prethodnom sazivu, ali ima i mnogo novih, što je za svaku pohvalu. Za razliku od ranije sada imamo i prostor, doduše virtuelni ali ipak naš prostor. To je, zeleni dijalog, web sajt Zelene poslaničke grupe koji treba da postane centralno mesto na kom će se voditi dijalog o temama zaštite životne sredine i održivog razvoja. Verujem da će se kada se rad i debata zahuktaju još neki poslanici uključiti u rad Zelene poslanička grupe. Samim njegovim postojanjem i bez podrške nekog budućeg projekta moći ćemo da radimo.

dialogue-1

Dijalog

Mi iz NVO često volimo da kažemo kako nas političari i političarke ne razumeju. Evo jedne dobre prilike da pokažemo koliko smo vični komunikaciji i dijalogu. Najlakše će biti da napadnemo, osudimo… a teško će biti da ubedimo, argumentujemo, obrazujemo, motivišemo, pokrenemo … i na kraju razumemo kako Skupština funkcioniše i kako zajednički sa poslanicima ipak možemo menjati stvari. Siguran sam da su mnogi izazovi pred nama, a isto tako sam siguran i da ćemo uspeti da unapredimo javnu komunikaciju i da damo primer da se u Srbiji može razgovarati, čak i onda kada se ne slažemo. Tema životne sredine je za to najbolja jer se tiče svih nas i ne bi trebalo da poznaje političke boje i granice. Posebnu draž će činiti komunikacija na društvenim mrežama u samoj grupi je nekoliko veoma aktivnih poslanika i poslanica koji imaju svoje Twitter naloge i već učestvuju u konverzaciji koja se vodi na mrežama. Grupa će imati i svoj TW profil kao i FB fan stranicu.

Očekivanja

Očekujem da web sajt zaživi i da kroz inicijative, pitanja, blog postove, vesti… vodi dijalog koji će doprineti pre svega podizanju vidljivosti ove teme, a zatim i kvalitetnijem zakonodavstvu. Voleo bih da kolege iz NVO sektora prepoznaju ovu šansu i upostave i gaje odnos sa članovima i članicama grupe uz poštovanje i strpljenje. U današnjem okruženju podignutih tenzija i lošeg ugleda političarki i političara mislim da je važno da pokažemo da je iskren dijalog moguć i da jedino zajedničkim snagama, malim koracima možemo da menjati Srbiju na bolje a samim tim učiniti da sačuvamo biodiverzitet, resurse Srbije, vodimo računa o otpadu i zagađenju i time zaštitimo životnu sredinu.

Green-Eco-friendly-300x285