Održana 23. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na Svetski dan zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, održana je 23. sednica Odbora za zaštitu životne sredine. Na dnevnom redu bile su dve tačke:

1. Razmatranje Izveštaja o upravljanju otpadom na teritoriji Republike Srbije i

2. Primeri dobre prakse upravljanja otpadom u lokalnim samoupravama.

Sednici su pored članova Odbora prisustvovali i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština i organizacija civilnog društva.

U skladu sa dnevnim redom, predstavnici Agencije predstavili su Izveštaj o upravljanju otpadom u Republici Srbiji za 2011. godinu.

Prisutni su istakli sumnju u verodostojnost statističkih podataka jer su iz Agencije potvrdili da postojeći problemi koje imaju u vezi sa prikupljanjem podataka od ovlašćenih sakupljača, odlagača i reciklera, i dalje postoje.

Svi prisutni su se složili da je procesu zbrinjavanja otpada treba prići uzimajući u obzir sve moguće uglove gledanja na jedan te isti problem i da svi akteri u društvu treba da rade zajednički na iznalaženju najboljih i najprimenjivijih rešenja ove oblasti.

Izveštaj sa 23. sednice Odbora za zaštitu životne sredine pripremila je Valentina Đureta iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i možete ga pogledati OVDE.