Oдржана 23. седница Одбора за заштиту животне средине

На Светски дан заштите животне средине, који се обележава 5. јуна, одржана је 23. седница Одбора за заштиту животне средине. На дневном реду биле су две тачке:

1. Разматрање Извештаја о управљању отпадом на територији Републике Србије и

2. Примери добре праксе управљања отпадом у локалним самоуправама.

Седници су поред чланова Одбора присуствовали и представници Агенције за заштиту животне средине, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Сталне конференције градова и општина и организација цивилног друштва.

У складу са дневним редом, представници Агенције представили су Извештај о управљању отпадом у Републици Србији за 2011. годину.

Присутни су истакли сумњу у веродостојност статистичких података јер су из Агенције потврдили да постојећи проблеми које имају у вези са прикупљањем података од овлашћених сакупљача, одлагача и рециклера, и даље постоје.

Сви присутни су се сложили да је процесу збрињавања отпада треба прићи узимајући у обзир све могуће углове гледања на један те исти проблем и да сви актери у друштву треба да раде заједнички на изналажењу најбољих и најпримењивијих решења ове области.

Извештај са 23. седнице Одбора за заштиту животне средине припремила је Валентина Ђурета из Београдског фонда за политичку изузетност и можете га погледати ОВДЕ.