Osnovan Nacionalni savet za klimatske promene

U skladu sa Zakonom o klimatskim promenama osnovano je novo telo Nacionalni savet za klimatske promene. Nacionalni savet je radno telo Vlade Srbije čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani i građanke Srbije. U njemu je Zakonom predviđeno učešće organizacija civilnog društva. Mreža „Zelena stolica“ je u julu pozvana od strane Ministarstva životne sredine da predloži predstavnika/predstavnicu u ovo telo. Nakon razgovora unutar sektora i demokratski sprovedenih izbora izabrana je radna grupa za klimatske promene koja je predložila Ivanu Jovčić iz Centra za unapređenje životne sredine da predstavlja mrežu i čitav civilni sektor u ovom telu.

Krajem avgusta je Vlada Republike Srbije imenovala članice i članove Nacionalnog saveta za klimatske promene. Tako smo došli i do zakazivanja konstitutivne sednice koja je održana u Palati Srbija u ponedeljak 20. septembra. Na dnevnom redu sednice je bilo konstituisanje saveta uz uvodno obraćanje ministarke Irene Vujović, usvajanje poslovnika o radu, Priprema konferencije COP 26 u Glazgovu, ispunjenje obaveza u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama i ispunjenje obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza.

foto: Vlada Srbije

 

Nakon pristiglog materijala sa dnevnim redom sednice, radna grupa se sastala i odlučila da uputi amandmane na Poslovnik o radu Saveta. Predstavnice i predstavnici mreže su smatrali da je potrebno demokratizovati i otvoriti rad Saveta ka javnosti. Stoga su naše sugestije bile vrednosno utemeljene i suštinske prirode. Tokom trajanja sednice neki amandmani prihvaćeni dok drugi nisu. Važno je da je u Poslovnik o radu ušlo da su sednice Saveta javne, da će moći da budu prenošene i da se sa njih izveštava.

Članice mreže „Zelena stolica“ nastavljaju da rade na unapređenju i zaštiti životne sredine u Srbiji i većem učešću građanki i građana u odlučivanju.