Основан Национални савет за климатске промене

У складу са Законом о климатским променама основано је ново тело Национални савет за климатске промене. Национални савет је радно тело Владе Србије чији је задатак да се бави смањењем утицаја климатских промена као глобалне претње чије последице осећају и грађани и грађанке Србије. У њему је Законом предвиђено учешће организација цивилног друштва. Мрежа „Зелена столица“ је у јулу позвана од стране Министарства животне средине да предложи представника/представницу у ово тело. Након разговора унутар сектора и демократски спроведених избора изабрана је радна група за климатске промене која је предложила Ивану Јовчић из Центра за унапређење животне средине да представља мрежу и читав цивилни сектор у овом телу.

Крајем августа је Влада Републике Србије именовала чланице и чланове Националног савета за климатске промене. Тако смо дошли и до заказивања конститутивне седнице која је одржана у Палати Србија у понедељак 20. септембра. На дневном реду седнице је било конституисање савета уз уводно обраћање министарке Ирене Вујовић, усвајање пословника о раду, Припрема конференције COP 26 у Глазгову, испуњење обавеза у складу са Законом о климатским променама и испуњење обавеза према Oквирној конвенцији УН о промени климе и Споразуму из Париза.

foto: Vlada Srbije

 

Након пристиглог материјала са дневним редом седнице, радна група се састала и одлучила да упути амандмане на Пословник о раду Савета. Представнице и представници мреже су сматрали да је потребно демократизовати и отворити рад Савета ка јавности. Стога су наше сугестије биле вредносно утемељене и суштинске природе. Током трајања седнице неки амандмани прихваћени док други нису. Важно је да је у Пословник о раду ушло да су седнице Савета јавне, да ће моћи да буду преношене и да се са њих извештава.

Чланице мреже „Зелена столица“ настављају да раде на унапређењу и заштити животне средине у Србији и већем учешћу грађанки и грађана у одлучивању.