Održana 5. sednica Odbora

Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine održana je 15. marta 2021. Godine. Članovi i članice Odbora razmotrili su Predlog zakona o klimatskim promenama, koji je podnela Vlada Republike Srbije. U ime mehanizma Zelne stolice sednici je prisustvovao Goran Zelić iz Društva podvodnih aktivnosti iz Sombora.

Članovima i članicama Odbora Predlog zakona obrazložila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković. U kratkom obraćanju ona je istakla da je cilj ovog Predloga zakona smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, usvajanjem i sprovođenjem dokumenata javnih politika. Takođe, cilj ovog Predloga zakona je uspostavljanje sistema kako bi se smanjile emisije GHG na isplativ i ekonomski efikasan način, čime se doprinosi dostizanju naučno neophodnih nivoa emisija GHG kako bi se izbegle opasne promene klime na globalnom nivou i nepovoljni uticaji promene klime. Da bi se ciljevi ovog zakona dostigli potrebno je usvojiti i strategiju niskougljeničnog razvoja, akcioni plan za sprovođenje strategije i program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

U ime mehanizma Zelena stolica Goran Zelić je istakao da je donošenje Zakona odavno neophodno. Ukazao je da do sada nismo imali propise iz ove važne ooblasti. Podsetio je da su neke procene da je Srbija pretrpela štetu od preko 7 milijardi € od u poslednjih desetak godina upravo zbog klimatskih promena. Konstatovao je da nema rokova za izradu podazkonskih akata i zatražio od Ministarstva da što pre započne izradu i usvajanje neophodnih sttrateških i podzakonskih dokumenata.

Nakon diskusije, članovi i članice Odbora odlučili su da predlože Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona, u načelu.

Snimak sednice možete pogledati OVDE