Prezentacija Zelene stolice na Školi ekološkog prava

Mehanizam Zelena stolica i aktivnosti koje omogućavaju učešće građana u radu Narodne skupštine Republike Srbije predstavljene su 24. aprila studentima Pravnog fakulteta u Beogradu u okviru Škole ekološkog prava.

Parner u organizaciji Škole ekološkog prava je Arhus centar iz Kragujevca koji je deo mreže organizacija Zelena stolica. Članica koordinacionog tima, Marija Mutić je u okviru svog izlaganja predstavila studentima kako je došlo do pokretanja ovog inovativnog mehanizma, pravni osnov za njegovo pokretanje i proces saradnje između civilnog sektora i Narodne skupštine Republike Srbije.

Tog dana, sa preko 80 studenata Pravnog fakulteta razgovarali su i Ivan Karić (državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine), prof.dr Mirjana Drenovak Ivanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, rukovodilac “Škole ekološkog prava”), Olivera Zurovac Kuzman (savetnica u Odeljenju za demokratizaciju, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju – Misija u Srbiji), Srđan Matović (udruženje “Arhus centar” Kragujevac), Stanojla Mandić (zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti), Olja Jovičić (generalna sekretarka, Zaštitnik građana Republike Srbije), Siniša Mitrović (samostalni savetnik za domaće i EU propise u zaštiti životne sredine, Centar za zaštitu životne sredine, Privredna komora Srbije) i Sreten Đorđević (advokat, pravni ekspert u oblasti životne sredine)

Polaznicima su na kraju programa uručeni sertifikati o pohađanju.