“Priručnik za upravljanje medicinskim otpadom” uručen učenicima Medicinskih škola u Srbiji

“Upravljanje medicinskim otpadom” – novi priručnik za srednjoškolce, buduće zdravstvene radnike, predstavljen je i uručen đacima predstavnicima svih medicinskih škola u Srbiji na skupu u Medicinskoj školi na Zvezdari 23. januara tekuće godine.

Sa novom publikacijom i projektom „Tehnička podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji”, u okviru kojeg je priručnik i nastao, đake, nastavnike i javnost upoznali su Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, Slavica Đukić-Dejanović, ministarka zdravlja, i Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručio je učenicima iz 29 medicinskih škola u Srbiji prve primerke “Priručnika za upravljanje medicinskim otpadom”.

Dežer je istakao da su priručnici i ovaj projekat u celini “značajni ne samo zato što će adekvatan tretman medicinskog otpada doprineti zaštiti životne sredine već i zbog toga što će budućim stručnjacima omogućiti da se zaštite od rizika prilikom tretmana tog otpada.” On je napomenuo da su udžbenici druga faza projekta, s obzirom na to da su prethodno obezbeđena vozila za prevoz otpada, sterilizatori i sprovedena obuka zaposlenih.

Slavica Đukić-Dejanović je navela da će se Priručnik za upravljanje medicinskim otpadom koristiti u nastavi u svim medicinskim školama u Srbiji, i napomenula da je cilj ovog projekta jačanje sistema upravljanja medicinskim otpadom u skladu sa propisima Republike Srbije i direktivama EU.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji postoji održivi sistem upravljanja medicinskim otpadom, pri čemu više od 200 zdravstvenih ustanova ima planove za upravljanje medicinskim otpadom, a više od 5.000 zdravstvenih radnika obučeno je za tu oblast.

Tehnička podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji je projekat koji Evropska unija, sa ciljem unapređivanja postojećeg sistema upravljanja medicinskim otpadom u Srbiji u skladu sa najvišim EU standardima.