Razgovor o nacrtu Zakona o upravljanju otpadom

Neformalna Zelena poslanička grupa održala je u ponedeljak, 15. novembra 2021. godine tematski sastanak. Sastanak je bio posvećen Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Prezentacija

Prezentaciju okvira nacrta Zakona predstavio je Igor Jezdimirović iz Inžinjera zaštite životne sredine. Na samom početku je rekao da ne postoji dovoljno političke volje da se pitanje otpada reši. Naveo je da u proseku svaka osoba u Srbiji proizvede kilogram komunalnog otpada dnevno.

On je istakao da stanovnici Srbije trpe ozbiljne zdravstvene posledice usled nepravilnog upravljanja otpadom i zagađenja koje time nastaje. I dalje postoji veliki problem nedostatka kapaciteta u oblasti životne sredine na lokalnom nivou. U nacrtu ovog Zakona se predviđaju nove nadležnosti lokalnim samoupravama. Ključna primedba aktera javne rasprave se odnosi na na član 5. . Ovaj član dozvoljava korišćenje mobilnog postrojenje za upravljanje otpadom što predstavlja pretnju po životnu sredinu. Kod mobilnih postrojenja se ne radi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, već se na osnovu tehnologije koju postrojenje koristi dobija saglasnost lokalne samouprave za pojedinačne slučajeve. U stacionarnim postorjenjima za sagorevanje otpada ¾ postorjenja je namenjeno je zaštiti životne sredine. Mobilna postrojenja ovo nemaju. Drugi veliki problem je član 36.  Njime se produžava rok za čuvanje otpada (uključujući i opasan otpad) sa 12 meseci na 36. Razlog je nedostatak kapaciteta operatera. Potrebno je da se pronađu mehanizmi za povećanje njihovih kapaciteta, a ne da se produži ovaj rok.

Diskusija

Za vreme diskusije, narodna poslanica, koordinatorka Zelene poslaničke grupe Dubravka Filipovski govorila je o skraćenom mandatu ovog saziva. Takođe je podsetila na nadzornu funkciju parlamenta. Ukazala je da je ovaj saziv mnogo uradio a da sledeći saziv tek čeka mnogo poslao. Vesna Ivković, dodala je da je najveći problem u oblasti upravljanja otpadom nedostatak administrativnih i finansijskih kapaciteta na lokalnom nivou. Nataša Jovanović je govorila o tome da poslanici ne mogu da utiču na lokalne samouprave. One često na probleme iz ove oblasti gledaju usko. Goran Kovačević je podsetio na krizu u kojoj se svet nalazi. Takođe je govorio o svojim računicama da javno privatna partnestva smanjuju cene transporta otpada.

Narodni poslanici i poslanice koji su prisustvovali tematskom sastanku su: Slaviša Bulatović, Nenad Mitrović, Vladimir Grahovac, Zoran Bojanić, Nenad Krstić, Olja Petrović, Bosiljka Srdić, Vesna Ivković, Mladen Bošković, Adrijana Pupovac, Vesna Krišanov, Dubravka Filipovski, Goran Kovačević, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Nataša Jovanović, Bratimir Vasiljević, Milija Miletić, Bojan Torbica, Branimir Jovanović, Samira Ćosović, Jasmina Karanac i Žarko Bogatinović.

Ovaj sastanak je organizovan u okviru podrške Zelenoj poslaničkoj grupi Misije OEBS u Srbiji.