Разговор о нацрту Закона о управљању отпадом

Неформална Зелена посланичка група одржала је у понедељак, 15. новембра 2021. године тематски састанак. Састанак је био посвећен Нацрту закона о изменама и допунама Закона о управљању отпадом.

Презентација

Презентацију оквира нацрта Закона представио је Игор Јездимировић из Инжињера заштите животне средине. Нa самом почетку је рекао да не постоји довољно политичке воље да се питање отпада реши. Навео је да у просеку свака особа у Србији произведе килограм комуналног отпада дневно.

Он је истакао да становници Србије трпе озбиљне здравствене последице услед неправилног управљања отпадом и загађења које тиме настаје. И даље постоји велики проблем недостатка капацитета у области животне средине на локалном нивоу. У нацрту овог Закона се предвиђају нове надлежности локалним самоуправама. Кључна примедба актера јавне расправе се односи на на члан 5. . Овај члан дозвољава коришћење мобилног постројење за управљање отпадом што представља претњу по животну средину. Код мобилних постројења се не ради студија о процени утицаја на животну средину, већ се на основу технологије коју постројење користи добија сагласност локалне самоуправе за појединачне случајеве. У стационарним посторјењима за сагоревање отпада ¾ посторјења је намењено је заштити животне средине. Мобилна постројења ово немају. Други велики проблем је члан 36.  Њиме се продужава рок за чување отпада (укључујући и опасан отпад) са 12 месеци на 36. Разлог је недостатак капацитета оператера. Потребно је да се пронађу механизми за повећање њихових капацитета, а не да се продужи овај рок.

Дискусија

За време дискусије, народна посланица, координаторка Зелене посланичке групе Дубравка Филиповски говорила је о скраћеном мандату овог сазива. Такође је подсетила на надзорну функцију парламента. Указала је да је овај сазив много урадио а да следећи сазив тек чека много послао. Весна Ивковић, додала је да је највећи проблем у области управљања отпадом недостатак административних и финансијских капацитета на локалном нивоу. Наташа Јовановић је говорила о томе да посланици не могу да утичу на локалне самоуправе. Оне често на проблеме из ове области гледају уско. Горан Ковачевић је подсетио на кризу у којој се свет налази. Такође је говорио о својим рачуницама да јавно приватна партнества смањују цене транспорта отпада.

Народни посланици и посланице који су присуствовали тематском састанку су: Славиша Булатовић, Ненад Митровић, Владимир Граховац, Зоран Бојанић, Ненад Крстић, Оља Петровић, Босиљка Срдић, Весна Ивковић, Младен Бошковић, Адријана Пуповац, Весна Кришанов, Дубравка Филиповски, Горан Ковачевић, проф. др Љубиша Стојмировић, Наташа Јовановић, Братимир Васиљевић, Милија Милетић, Бојан Торбица, Бранимир Јовановић, Самира Ћосовић, Јасмина Каранац и Жарко Богатиновић.

Овај састанак је организован у оквиру подршке Зеленој посланичкој групи Мисије ОЕБС у Србији.