Rezultati istraživanja “Građani o životnoj sredini”

Istraživanje “Pristup informacijama i učešće u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom nivou” sprovedeno je putem interneta. Pred vama je deo nalaza u kojima se govori o najvećim problemima građanki i građana Srbije u oblasti životne sredine. Takođe smo pitali i koji su načini informisanja o stanju životne sredine na lokalnom nivou. Ovi rezultati mogu da pomognu

Ostali podaci iz istraživanja će se iskoristiti za izveštaj iz senke Koalicije 27 i kreiranje strategije za njihov budući rad.

Građani Srbije u najvećem broju vide zagađenje vazduha kao najveći problem u oblasti životne sredine.

Potrebno je sistemski urediti način informisanja građana o stanju životne sredine u lokalnoj zajednici. Ne smemo dozvoliti da se o stanju životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici građani jedino informišu putem društvenih mreža.

Stanovnici ruralnih sredina imaju drugačije probleme od onih u urbanim. Tu se pre svega ističu upravljanje otpadom i zagađenje zemljišta.

Stanovnici iz ruralnih sredina očekuju da se informacije o stanju životne sredine nađu na nalozima na društvenim mrežama opštine ili grada ili u nacionalnim medijima.

Mladi su zabrinutiji u odnosu na druge starosne grupe za probleme nestanka biljnih i životinjskih vrsta kao i klimatske promene.

O stanju životne sredine mladi se informišu ogromnom većinom preko društvenih mreža.

Žene u Srbiji su zabrinutije za sve vrste zagađenja i imaju visoku svest o značaju očuvanja šuma.

Što se tiče mesta odakle bi volele da dobijaju informacije o stanju životne sredine u lokalnoj zajednici žene navode dnevnu štampu i  veb sajt opštine.