Sajam “Zelene gradnje” drugi put u Beogradu

Sajam “Zelene gradnje” biće održan od 27. februara do 1. marta u Beogradu, uz učešće više od 50 izlagača iz 20 zemalja, najavili su organizatori.

Na izložbenom delu 2. sajma “Zelene gradnje” u novobeogadskom Belekspo centru, kompanije koje su lideri zelene gradnje iz zemlje, regiona, ali i Kanade i SAD, predstaviće proizvode, rešenja i usluge iz te oblasti.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Srbije Miodrag Jocić izjavio je da je “promovisanje zelene gradnje mnogo više od ekološke kampanje jer se time doprinosi i ekonomiji zbog značajnih ušteda”.
Jocić je istakao i da se planira korišćenje pepela iz termoelektrana kao materijala za izgradnju autoputa u Srbiji, navodeći da se za pilot projekat razmatraju deonice oko Obrenovca i Kostolca.

U okviru manifestacije biće organizovane i brojne konferencije sa predavanjima o svetskim trendovima zelene gradnje, a kao ključna tema ovogodišnjeg sajma najavljena je obnova postojećih zgrada radi unapređenja kvaliteta života.
Najavljeni su predavači iz više od 20 zemalja sveta, među kojima su: predsednik Saveta zelene gradnje SAD Nadav Malin, član Svetskog saveta zelene gradnje Džejms Drinkvoter, kao i stručnjaci iz Italije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.

zelena-kuca

Potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac naglasio je da su uštede ogromne kada se gradi na ovaj način.
“Jedna zelena zgrada može da uštedi od 20 do 50 odsto energije, a kada se zna da zgrade troše 40 procenata ukupne potrošnje energije, ta ušteda nije zanemarljiva”, rekao je Vukanac.
On je dodao da su prednosti zelene gradnje i upravljanje otpadom, racionalno korišćenje vode, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetska analiza i sertifikacija zgrada, ali i veća produktivnost zaposlenih koji rade u takvim zgradama.

Izvor : Beta