Сајам “Зелене градње” други пут у Београду

Сајам “Зелене градње” биће одржан од 27. фебруара до 1. марта у Београду, уз учешће више од 50 излагача из 20 земаља, најавили су организатори.

На изложбеном делу 2. сајма “Зелене градње” у новобеогадском Белекспо центру, компаније које су лидери зелене градње из земље, региона, али и Канаде и САД, представиће производе, решења и услуге из те области.

Државни секретар Министарства грађевинарства и урбанизма Србије Миодраг Јоцић изјавио је да је “промовисање зелене градње много више од еколошке кампање јер се тиме доприноси и економији због значајних уштеда”.
Јоцић је истакао и да се планира коришћење пепела из термоелектрана као материјала за изградњу аутопута у Србији, наводећи да се за пилот пројекат разматрају деонице око Обреновца и Костолца.

У оквиру манифестације биће организоване и бројне конференције са предавањима о светским трендовима зелене градње, а као кључна тема овогодишњег сајма најављена је обнова постојећих зграда ради унапређења квалитета живота.
Најављени су предавачи из више од 20 земаља света, међу којима су: председник Савета зелене градње САД Надав Малин, члан Светског савета зелене градње Џејмс Дринквотер, као и стручњаци из Италије, Велике Британије, Француске и Србије.

zelena-kuca

Потпредседник Савета зелене градње Србије Младен Вуканац нагласио је да су уштеде огромне када се гради на овај начин.
“Једна зелена зграда може да уштеди од 20 до 50 одсто енергије, а када се зна да зграде троше 40 процената укупне потрошње енергије, та уштеда није занемарљива”, рекао је Вуканац.
Он је додао да су предности зелене градње и управљање отпадом, рационално коришћење воде, коришћење обновљивих извора енергије, енергетска анализа и сертификација зграда, али и већа продуктивност запослених који раде у таквим зградама.

Izvor : Beta