Sastanak u Pirotu

U nameri da iniciramo uspostavljanje Zelene stolice u jedinicama lokalne samouprave u utorak 2. novembra smo posetili Pirot. U saradnji sa lokalnim članicama Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina i Udruženja za ekologiju “GEA” zakazan je sastanak sa Milenom Dimitrijević predsednicom Skupštine grada Pirota. Sastanak je održan u svečanoj sali Skupštine grada.

Na sastanku su pored gospođe Dimitrijević, njene zamenice Emilije Popović, učestvovali brojni saradnice i saradnici iz gradske uprave, Gradskog veća i Skupštine. Na samom početku je predsednica Dimitrijević pozdravila prisutne i pohvalila inicijativu koja je podneta. Nakon toga je predstavila čitav tim ljudi koji se bavi zaštitom životne sredine u Gradu Pirotu.

Lidija Radulović i Miloš Đajić su predstavili rad mehanizma Zelena stolica u narodnoj skupštini. Takođe su govorili o ideji da se Zelene stolice uspostave u jedinicama lokalne samourave. Predstavili su i sporazum o saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i udruživanju napora na uspostavljanju zelenih stolica i zelenih saveta na lokalnom nivou.

Zatim su i kolege iz mreže Aleksandar Vidanović i Goran Spasić predstavili svoje iskustvo rada u mreži Zelena stolica. Govorili su i o ideji zašto bi bilo važno da i Pirot ima ovakav jedan mehanizam. Takođe su izneli i podatke da bi to bila lokalna mreža u koju su dobro došle sve organizacije koje se bave životnom sredinom.

Tokom razgovora je pomenuta i obvlast rodne ravnopravnosti jer je gospođa Dimitrijević predsednica lokalnog saveta za rodnu ravnopravnost. Prisutni predstavnici Zelčene stolice su najavili skoro održavanje seminara na temu rodnaravnopravnost i životna sredina.

Dogovoreno je da se tokom narednih nedelja donese odluka o osnivanju tela koje bi pratilo teme iz oblasti životne sredine u kom bi lokalne organizacije civilnog društva imale svoje predstavnike i predstavnice.

O izveštaju medija o sastanku možete pročitati OVDE