Састанак у Пироту

У намери да иницирамо успостављање Зелене столице у јединицама локалне самоуправе у уторак 2. новембра смо посетили Пирот. У сарадњи са локалним чланицама Друштво за заштиту животне средине Стара планина и Удружења за екологију “ГЕА” заказан је састанак са Миленом Димитријевић председницом Скупштине града Пирота. Састанак је одржан у свечаној сали Скупштине града.

На састанку су поред госпође Димитријевић, њене заменице Емилије Поповић, учествовали бројни сараднице и сарадници из градске управе, Градског већа и Скупштине. На самом почетку је председница Димитријевић поздравила присутне и похвалила иницијативу која је поднета. Након тога је представила читав тим људи који се бави заштитом животне средине у Граду Пироту.

Лидија Радуловић и Милош Ђајић су представили рад механизма Зелена столица у народној скупштини. Такође су говорили о идеји да се Зелене столице успоставе у јединицама локалне самоураве. Представили су и споразум о сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и удруживању напора на успостављању зелених столица и зелених савета на локалном нивоу.

Затим су и колеге из мреже Александар Видановић и Горан Спасић представили своје искуство рада у мрежи Зелена столица. Говорили су и о идеји зашто би било важно да и Пирот има овакав један механизам. Такође су изнели и податке да би то била локална мрежа у коју су добро дошле све организације које се баве животном средином.

Током разговора је поменута и обвласт родне равноправности јер је госпођа Димитријевић председница локалног савета за родну равноправност. Присутни представници Зелчене столице су најавили скоро одржавање семинара на тему роднаравноправност и животна средина.

Договорено је да се током наредних недеља донесе одлука о оснивању тела које би пратило теме из области животне средине у ком би локалне организације цивилног друштва имале своје представнике и представнице.

О извештају медија о састанку можете прочитати ОВДЕ