Uskoro prvi enrgetski pasoši za građevinske objekte u Srbiji

Ministar građevine Velimir Ilić uručio je juče dozvole 31 organizaciji za izdavanje prvih energetskih pasoša za objekte u Srbiji, najavljujući da će u narednih 10 godina na poslovima podizanja energetske efikasnosti biti uposleno oko 100.000 ljudi. Tom prilikom on je istakao da nijedna nova zgrada više ne može da dobije upotrebnu dozvolu bez “energetskog pasoša”.

Organizacije su morale da ispune uslove iz Zakona o planiranju i izgradnji i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada.

Za dobijanje dozvole za izdavanje energetskih pasoša potrebno je da preduzeće ima najmanje dva inženjera sa licencom za te poslove. Planirano je da energetski pasoši u prvoj fazi primene prate samo potrošnju energije za grejanje objekta, a predviđeno je osam razreda od A plus do G, s tim što je je A plus najveća energetska efikasnost, odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom metru.

Za nove zgrade najniža kategorija može da bude C, odnosno 65 kilovat-časa po metru kvadratnom godišnje, dok će postojeće zgrade moći da troše 75 kilovat-časa po metru kvadratnom godišnje. U Evropskoj uniji je prosečna potrošnja energije između 50 i 60 kilovat-časa po metru kvadratnom godišnje, a u Srbiji u proseku od 150 do 200 kilovat-časa po metru kvadratnom.
Za stare objekte je planirano da budu unapređeni najmanje za jednu kategoriju i to uvođenjem dodatne izolacije fasade, zamenom prozora i stolarije.

Pravilnici o energetskoj efikasnosti predviđaju da i stari objekti moraju imati energetski pasoš ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu. Prema procenama, ušteda potrošnje energije u zgradama koje će imati bolje karakteristike energetske efikasnosti, iznosiće 20-50%.

Energetski pasoši neće biti potrebni za zgrade manje od 50 metara kvadratnih, pomoćne zgrade, vikendice i proizvodne pogone u kojima je temperatura grejanja ispod 12 stepeni Celzijusovih. Energetska dokumentacija objakata će, pored podataka o zgradi, sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika zgrade.

Energetske pasoše od juče mogu da izadaju: “Mašinoprojekt”, “Sigma-inženjering”, “Energoprojekt visokogradnja”, “Energoprojekt urbanizam i arhitektura”, JP “Gradsko stambeno” iz Beograda, Građevinska direkcija Srbije, “Filter-frigo”, “Instalacija-inženjering”, Institut za bezbednost i sigurnost na radu, AMK-Orbis, Arhitektonski fakultet u Beogradu, “Studio zum”, Građevinski fakultet u Beogradu, Saobraćajni institut CIP, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu…

U obraćanju prilikom uručenja dozvola Ilić je pozvao Ministarstvo finansija da obezbedi kredite za podizanje energetske efikasnosti starih objekta, kako bi mogli da dobiju “energetske pasoše” koji će kasnije biti obavezni ako se objekti prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

On je naglasio da bi ti krediti trebalo da budu kao u evropskim zemljama – beskamatni ili sa malom kamatom, i da bi zahvaljujući tim poslovima mogla da se pokrene cela građevinska industrija Srbije.

Građani bi, kako je rekao, vraćali kredit ostvarenim uštedama u potrošnji električne energije, koje idu do 50 odsto.

Više pogledajte ovde.

*slika preuzeta sa www.ecokuce.com