Ускоро први енргетски пасоши за грађевинске објекте у Србији

Министар грађевине Велимир Илић уручио је јуче дозволе 31 организацији за издавање првих енергетских пасоша за објекте у Србији, најављујући да ће у наредних 10 година на пословима подизања енергетске ефикасности бити упослено око 100.000 људи. Том приликом он је истакао да ниједна нова зграда више не може да добије употребну дозволу без “енергетског пасоша”.

Организације су морале да испуне услове из Закона о планирању и изградњи и Правилника о условима, садржини и начину издавања сертификата о енергетским својствима зграда.

За добијање дозволе за издавање енергетских пасоша потребно је да предузеће има најмање два инжењера са лиценцом за те послове. Планирано је да енергетски пасоши у првој фази примене прате само потрошњу енергије за грејање објекта, а предвиђено је осам разреда од А плус до Г, с тим што је је А плус највећа енергетска ефикасност, односно најмања потрошња енергије по квадратном метру.

За нове зграде најнижа категорија може да буде Ц, односно 65 киловат-часа по метру квадратном годишње, док ће постојеће зграде моћи да троше 75 киловат-часа по метру квадратном годишње. У Европској унији је просечна потрошња енергије између 50 и 60 киловат-часа по метру квадратном годишње, а у Србији у просеку од 150 до 200 киловат-часа по метру квадратном.
За старе објекте је планирано да буду унапређени најмање за једну категорију и то увођењем додатне изолације фасаде, заменом прозора и столарије.

Правилници о енергетској ефикасности предвиђају да и стари објекти морају имати енергетски пасош уколико се продају, издају или реконструишу. Према проценама, уштеда потрошње енергије у зградама које ће имати боље карактеристике енергетске ефикасности, износиће 20-50%.

Енергетски пасоши неће бити потребни за зграде мање од 50 метара квадратних, помоћне зграде, викендице и производне погоне у којима је температура грејања испод 12 степени Целзијусових. Енергетска документација објаката ће, поред података о згради, садржати и препоруке за побољшање енергетских карактеристика зграде.

Енергетске пасоше од јуче могу да изадају: “Машинопројект”, “Сигма-инжењеринг”, “Енергопројект високоградња”, “Енергопројект урбанизам и архитектура”, ЈП “Градско стамбено” из Београда, Грађевинска дирекција Србије, “Филтер-фриго”, “Инсталација-инжењеринг”, Институт за безбедност и сигурност на раду, АМК-Орбис, Архитектонски факултет у Београду, “Студио зум”, Грађевински факултет у Београду, Саобраћајни институт ЦИП, Факултет техничких наука у Новом Саду…

У обраћању приликом уручења дозвола Илић је позвао Министарство финансија да обезбеди кредите за подизање енергетске ефикасности старих објекта, како би могли да добију “енергетске пасоше” који ће касније бити обавезни ако се објекти продају, издају или реконструишу.

Он је нагласио да би ти кредити требало да буду као у европским земљама – бескаматни или са малом каматом, и да би захваљујући тим пословима могла да се покрене цела грађевинска индустрија Србије.

Грађани би, како је рекао, враћали кредит оствареним уштедама у потрошњи електричне енергије, које иду до 50 одсто.

Више погледајте овде.

*слика преузета са www.ecokuce.com