Volontirali smo na Obedskoj bari

Razvijajući unutrašnju koheziju mreža Zelena stolica je osnovala svoj volonterski servis. Arhus centar iz Novog Sada je kao članica mreža pozvala volonterski servis Zelene stolice da pomogne u koordinaciji velike volonterske akcije ’’Prijatelji Obedske bare 2022’’. U volontersku akciju ‘’Prijatelji Obedske bare 2022’’, uključili su se koordinatori novoformiranog Volonterskog servisa Mreže ’’Zelena stolica’’ u okvoru Eko-sitem programa, iz više gradova Srbije (Beograd, Pirot, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor). Želimo sa vama da podelimo pozitivnu energiju sa ove volonterske akcije .

Za volontiranje ne postoji škola ni fakultet, to je vaspitanje, uči se kroz život. Arhus centar Novi Sad je u partnerstvu sa korporacijom Erste Banka Srbija i JP Vojvodinašume iz Novog Sada koordinirao volontersku akciju održanu u Specijalnom rezervatu prirode ’’Obedska bara’’. Radili smo sa kulubom Erste volontera vredno i posvećeno, uložili napor, da bi doprineli zaštiti životne sredine, doneli promenu i boljitak u ovaj rezervat prirode. To je bio praznik volontiranja. Ovoga puta volonteri su sređivali i farbali drveni mobilijar, zaštitnom farbom premazivali novu osmatračnicu za ptice, čistili plovni put i postavili nove info table.

Verujemo da timski volonterski rad obogaćuje svakog pojedinca. To se pokazalo i ovoga puta jer su se i mlađi i stariji podjednako uključili radeći na volonterskim zadacima.

Za uspešan volonterski rad su nam potrebne veštine planiranja, organizovanja, komunikacije, upravljanja vremenom, rešavanje problema, donošenje odluka, prvazilaženje sukoba… Iskustvo govori da se sve ove veštine mogu usavršavati kroz dobro osmišljene volonterske programe. Snaga tima Arhus centar Novi Sad ogledala se u tome što je iskorišćen sav potencijal za povezivanje.  Time se na delu pokazala njihova želja da se povezuju, budu spremni i šire misiju volontiranja u lokalnim zajednicama.

I na kraju, partnerstvo privatnog, javnog i civilnog sektora na Obedskoj bari dalo je sjajne rezultate.

I za kraj volontirajući ulažete malo, a dobijate mnogo, jer pomažući drugima, pomažete sebi, boreći se za očuvanje prirode i lepšu okolinu podižete kvalitet sopstvenog života, života vaše dece i najbližih, menjate svet na bolje.