Волонтирали смо на Обедској бари

Развијајући унутрашњу кохезију мрежа Зелена столица је основала свој волонтерски сервис. Архус центар из Новог Сада је као чланица мрежа позвала волонтерски сервис Зелене столице да помогне у координацији велике волонтерске акције ’’Пријатељи Обедске баре 2022’’. У волонтерску акцију ‘’Пријатељи Обедске баре 2022’’, укључили су се координатори новоформираног Волонтерског сервиса Мреже ’’Зелена столица’’ у оквору Еко-ситем програма, из више градова Србије (Београд, Пирот, Сремска Митровица, Нови Сад, Сомбор). Желимо са вама да поделимо позитивну енергију са ове волонтерске акције .

За волонтирање не постоји школа ни факултет, то је васпитање, учи се кроз живот. Архус центар Нови Сад је у партнерству са корпорацијом Ерсте Банка Србија и ЈП Војводинашуме из Новог Сада координирао волонтерску акцију одржану у Специјалном резервату природе ’’Обедска бара’’. Радили смо са кулубом Ерсте волонтера вредно и посвећено, уложили напор, да би допринели заштити животне средине, донели промену и бољитак у овај резерват природе. То је био празник волонтирања. Овога пута волонтери су сређивали и фарбали дрвени мобилијар, заштитном фарбом премазивали нову осматрачницу за птице, чистили пловни пут и поставили нове инфо табле.

Верујемо да тимски волонтерски рад обогаћује сваког појединца. То се показало и овога пута јер су се и млађи и старији подједнако укључили радећи на волонтерским задацима.

За успешан волонтерски рад су нам потребне вештине планирања, организовања, комуникације, управљања временом, решавање проблема, доношење одлука, првазилажење сукоба… Искуство говори да се све ове вештине могу усавршавати кроз добро осмишљене волонтерске програме. Снага тима Архус центар Нови Сад огледала се у томе што је искоришћен сав потенцијал за повезивање.  Тиме се на делу показала њихова жеља да се повезују, буду спремни и шире мисију волонтирања у локалним заједницама.

И на крају, партнерство приватног, јавног и цивилног сектора на Обедској бари дало је сјајне резултате.

И за крај волонтирајући улажете мало, а добијате много, јер помажући другима, помажете себи, борећи се за очување природе и лепшу околину подижете квалитет сопственог живота, живота ваше деце и најближих, мењате свет на боље.