Zeleni Srbije predali Skupštini deklaraciju kojom traže zabranu upotrebe GMO

Predstavnici stranke “Zeleni Srbije” predali su danas, 5. februara, Skupštini Srbije “Predlog deklaracije za Srbiju bez genetski modifikovanih organizama” (GMO), kojom traže da se zabrani gajenje i upotreba ovih proizvoda u našoj zemlji.

Predsednik Zelenih Srbije i Koordinator neformalne Zelene poslaničke grupe Ivan Karić, rekao je agenciji Beta da predajom Deklaracije Zeleni Srbije predlažu da se taj dokument uvrsti u dnevni red parlamenta.

“Deklaraciju smo prosledili i svim opštinama u Srbiji i tražimo da se ona uvrsti u dnevni red skupština lokalnih samouprava”, naveo je Karić.
On je istakao da su Vladi Vojvodine prošle godine predali taj dokument i da imaju obećanje da će Vojvodina biti prva regija u Srbiji bez GMO.

“Politika Zelenih je u skladu sa politikom EU i svih zelenih partija u Evropi. Zalažemo se da nema nuklearne energije i GMO proizvoda. Od 27 članica EU u 19 se ne koristi GMO”, dodao je Karić.

Oko trideset pristalica Zelenih Srbije okupilo se ispred Doma Narodne skupštine, gde su predali Predlog deklaracije za Srbiju bez GMO i držali više transparenata sa natpisom “Da li znate šta jedete?”.

U deklaraciji se upozorava da uvođenje GMO organizama u životnu sredinu može da nanese nesagledive dugoročne rizike po zdravlje ljudi.

Preuzeto sa : www.zelenasrbija.rs