Зелени Србије предали Скупштини декларацију којом траже забрану употребе ГМО

Представници странке “Зелени Србије” предали су данас, 5. фебруара, Скупштини Србије “Предлог декларације за Србију без генетски модификованих организама” (ГМО), којом траже да се забрани гајење и употреба ових производа у нашој земљи.

Председник Зелених Србије и Координатор неформалне Зелене посланичке групе Иван Карић, рекао је агенцији Бета да предајом Декларације Зелени Србије предлажу да се тај документ уврсти у дневни ред парламента.

“Декларацију смо проследили и свим општинама у Србији и тражимо да се она уврсти у дневни ред скупштина локалних самоуправа”, навео је Карић.
Он је истакао да су Влади Војводине прошле године предали тај документ и да имају обећање да ће Војводина бити прва регија у Србији без ГМО.

“Политика Зелених је у складу са политиком ЕУ и свих зелених партија у Европи. Залажемо се да нема нуклеарне енергије и ГМО производа. Од 27 чланица ЕУ у 19 се не користи ГМО”, додао је Карић.

Око тридесет присталица Зелених Србије окупило се испред Дома Народне скупштине, где су предали Предлог декларације за Србију без ГМО и држали више транспарената са натписом “Да ли знате шта једете?”.

У декларацији се упозорава да увођење ГМО организама у животну средину може да нанесе несагледиве дугорочне ризике по здравље људи.

Преузето са : www.zelenasrbija.rs