21. sednica Odbora

U ponedeljak 27. decembra 2021. godine Odbor za zaštitu životne sredine održao je dvadeset i prvu sednicu. Na dnevnom redu je bilo razmatralje informacije o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period maj-jul i za period avgust-oktobar 2021. godine. Predsednik Odbora prof. dr Ljubinko Rakonjac je na početku pozvao poslanike da se izjasne o zapisniku i dnevnom redu. Predstavnici Zelene stolice su bili Miloš Đajić i Mirjana Domonji.

Informacije o radu za navedene periode obrazložila je državna sekretarka u Minstarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković. Ukazala je na normativne aktivnosti Ministarstva, kao i na aktivnosti sektora u okviru Ministarstva.

Period maj – jul

Ministarstvo je u ovom periodu donelo jedan zakon, pet uredbi, jedan program i pet zaključaka. Radilo se mnogo na sređivanju stanja u oblasti upravljanja otpadom. Zatim radili smo na radovima u vezi sa toplanom u Kragujevcu. Projekti za unapređenje tretmana otpadnih voda i njihovo prečišćavanje. Nekoliko projekata iz oblasti NATURA 2000.

Ministarstvo je do 31. jula imalo 4.5 milijardi dinara rashoda, a naplatilo 1.9 milijardi dinara od ekoloških taksi.

Period avgust-oktobar

U ovom periodu je nabavljena oprema za mrenje kvaliteta vazduha i kvaliteta vode. Realizovali smo u saradnji sa drugim ministrastvima kamanju “Ne pali strnjiku”. Takođe sa Ministarstvom prosvete saradnja na pilot projektu “Uloga učenika u zaštiti prirode”. Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav je upisan u UNESKO listu rezervata biosfere. Nastavljeno je unapređenje izgradnje regionalnih transfernih stanica za upravljanje otpadom.

U diskusiji je učestvovao poslanik Gojko Palalić. On je podsetio na otvarannje Klastera 4 i pohvalio rad Ministarstva zaštite životne sredine. Odbor je jednoglasno prihvatio informacije o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period maj-jul 2021. godine i za period avgust-oktobar 2021. godine.

Pod tačkom razno predstavnica Zelene stolice Mirjana Domonji se zahvalila na pozivu da Zelena stolica učestvuje i istakla važnost balansa između ekonomije i zaštite životne sredine.

Snimak sednice možete pogledati OVDE

Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Ljubinko Rakonjac, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Jasmina Karanac, Akoš Ujhelji, Tomislav Janković, Dušan Marić, Gojko Palalić, Stanislava Janošević, Žarko Bogatinović i Nevenka Kostadinova.