21. седница Одбора

У понедељак 27. децембра 2021. године Одбор за заштиту животне средине одржао је двадесет и прву седницу. На дневном реду је било разматраље информације о раду Министарства заштите животне средине за период мај-јул и за период август-октобар 2021. године. Председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац је на почетку позвао посланике да се изјасне о записнику и дневном реду. Представници Зелене столице су били Милош Ђајић и Мирјана Домоњи.

Информације о раду за наведене периоде образложила је државна секретарка у Минстарству заштите животне средине Јелена Танасковић. Указала је на нормативне активности Министарства, као и на активности сектора у оквиру Министарства.

Период мај – јул

Министарство је у овом периоду донело један закон, пет уредби, један програм и пет закључака. Радило се много на сређивању стања у области управљања отпадом. Затим радили смо на радовима у вези са топланом у Крагујевцу. Пројекти за унапређење третмана отпадних вода и њихово пречишћавање. Неколико пројеката из области НАТУРА 2000.

Министарство је до 31. јула имало 4.5 милијарди динара расхода, а наплатило 1.9 милијарди динара од еколошких такси.

Период август-октобар

У овом периоду је набављена опрема за мрење квалитета ваздуха и квалитета воде. Реализовали смо у сарадњи са другим министраствима камању “Не пали стрњику”. Такође са Министарством просвете сарадња на пилот пројекту “Улога ученика у заштити природе”. Резерват биосфере Мура – Драва – Дунав је уписан у УНЕСКО листу резервата биосфере. Настављено је унапређење изградње регионалних трансферних станица за управљање отпадом.

У дискусији је учествовао посланик Гојко Палалић. Он је подсетио на отваранње Кластера 4 и похвалио рад Министарства заштите животне средине. Одбор је једногласно прихватио информације о раду Министарства заштите животне средине за период мај-јул 2021. године и за период август-октобар 2021. године.

Под тачком разно представница Зелене столице Мирјана Домоњи се захвалила на позиву да Зелена столица учествује и истакла важност баланса између економије и заштите животне средине.

Снимак седнице можете погледати ОВДЕ

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Јасмина Каранац, Акош Ујхељи, Томислав Јанковић, Душан Марић, Гојко Палалић, Станислава Јаношевић, Жарко Богатиновић и Невенка Костадинова.