7. sednica Odbora

Sedma sednica Odbora za zaštitu životne sredine održana je 28. maja 2021. godine. Na dnevnom redu sednice je bilo razmatranje Informacije o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period februar-april 2021.godine o čemu je govorio državni sekretar Ivan Karić.

Gospodin Karić je kao najvažniju okolnost u izveštajnom periodu istakao usvajanje Zakona o klimatskim promenama kao zakona koji otvara novo poglavlje, kao i Uredbu o subvencionisanju zaštićenih prirodnih dobara.

Istakao je da je 2021.godina u kojoj nadolaze veliki projekti u oblasti, posebno uz podršku Švedske. Pored toga je podvukao da je na dnevnom redu ministarstva bila i izrada plana aktivnosti za Poglavlje 27, priprema i dalja implementacija „Sofijske deklaracije“, konkursi za sufinansiranje zamene individualnih ložišta i zamenu kotlarnica u iznosu od oko 100 miliona dinara. Najavljeno je i prestavljanje programa zaštite vazduha neformalnoj Zelenoj poslaničkoj grupi.

Govorilo se o procesu rekonstrukcije broda Argus. U ovom periodu je obavljeno 1060 inspekcijskih pregleda i izrečeno 21 mera o zabranama. Pored toga, Agencija za zaštitu životne sredine je pokrenula aplikaciju „ukloni divlju deponiju“.

Državni sekretar je istakao da Ministarstvo ne negira višedecenijsko zagađenje vazduha i da se trudi da rešava ovaj problem, ali da se nadaju i dodatnim sredstvima podrške kako bi došli do rešenja.

Pitanja

U delu pitanja, narodni poslanik Gojko Palalić je pitao dokle se stiglo sa Zakonom o zaštiti prirode, kao i zbog čega se sufinansiraju sadnice samo za autohtone vrste. U odgovoru mu je rečeno da je to pravi način da se radi pošumljavanje, a da je Zakon u procesu konsultacija po sektorima i da će o tome biti izveštavano u narednom izveštaju. Nakon toga je predstavnik Zelene stolice, Zvonko Damjanović iz Građanske čitaonice Evropa BOR, uputio pitanje oko izveštaja za projekat topionica Bor, kao i da je rudnik Čukaru Pek u realizaciji bez studije procene uticaja, da je potrebno da Ministarstvo ispita sve detalje. Takođe je sugerisao da je potrebno u izveštaju navesti i ekološki ustanak. Odgovoreno je da po ovim pitanjima dva ministarstva intenzivno koordiniraju i preduzimaju korake, ali da je to dug proces. Takođe, predstavnik Zelene stolice Nikola Egić iz Udruženja reciklera je zamolio da se što pre izdaju dozvole za izvoz opasnih materijala, kao i da je loša praksa to što su smanjene finansije za posebne tokove otpada na 2 milijarde dinara. Državni sekretar je u odgovoru naglasio da je traženi pravilnik donet.

Nakon rasprave je informacija o radu Ministarstva usvojena. Pod tačkom razno je najavljena naredna sednica van sedišta NSRS u Sremskoj Mitrovici koja će se održati 4. juna radi obeležavanja Dana zaštite životne sredine.

Snimak sednice možete pogledati OVDE