7. седница Одбора

Седма седница Одбора за заштиту животне средине одржана је 28. маја 2021. године. На дневном реду седнице је било разматрање Информације о раду Министарства заштите животне средине за период фебруар-април 2021.године о чему је говорио државни секретар Иван Карић.

Господин Карић је као најважнију околност у извештајном периоду истакао усвајање Закона о климатским променама као закона који отвара ново поглавље, као и Уредбу о субвенционисању заштићених природних добара.

Истакао је да је 2021.година у којој надолазе велики пројекти у области, посебно уз подршку Шведске. Поред тога је подвукао да је на дневном реду министарства била и израда плана активности за Поглавље 27, припрема и даља имплементација „Софијске декларације“, конкурси за суфинансирање замене индивидуалних ложишта и замену котларница у износу од око 100 милиона динара. Најављено је и престављање програма заштите ваздуха неформалној Зеленој посланичкој групи.

Говoрило се о процесу реконструкције брода Аргус. У овом периоду је обављено 1060 инспекцијских прегледа и изречено 21 мера о забранама. Поред тога, Агенција за заштиту животне средине је покренула апликацију „уклони дивљу депонију“.

Државни секретар је истакао да Министарство не негира вишедеценијско загађење ваздуха и да се труди да решава овај проблем, али да се надају и додатним средствима подршке како би дошли до решења.

Питања

У делу питања, народни посланик Гојко Палалић је питао докле се стигло са Законом о заштити природе, као и због чега се суфинансирају саднице само за аутохтоне врсте. У одговору му је речено да је то прави начин да се ради пошумљавање, а да је Закон у процесу консултација по секторима и да ће о томе бити извештавано у наредном извештају. Након тога је представник Зелене столице, Звонко Дамјановић из Грађанске читаонице Европа БОР, упутио питање око извештаја за пројекат топионица Бор, као и да је рудник Чукару Пек у реализацији без студије процене утицаја, да је потребно да Министарство испита све детаље. Такође је сугерисао да је потребно у извештају навести и еколошки устанак. Одговорено је да по овим питањима два министарства интензивно координирају и предузимају кораке, али да је то дуг процес. Такође, представник Зелене столице Никола Егић из Удружења рециклера је замолио да се што пре издају дозволе за извоз опасних материјала, као и да је лоша пракса то што су смањене финансије за посебне токове отпада на 2 милијарде динара. Државни секретар је у одговору нагласио да је тражени правилник донет.

Након расправе је информација о раду Министарства усвојена. Под тачком разно је најављена наредна седница ван седишта НСРС у Сремској Митровици која ће се одржати 4. јуна ради обележавања Дана заштите животне средине.

Снимак седнице можете погледати ОВДЕ