Да би нешто подржали о томе морамо бити информисани

Поводом данашњег обраћања јавности посланика Г. Чабрадија неформални секретаријат Зелене посланичке групе (ЗПГ) са жаљењем констатује да о поменутoj иницијативи никада није био обавештен. Изненађени смо да посланик Чабради после више година рада у Народној Скупштини не познаје успостављене процедуре и правила.

У неформалну Зелену посланичку групу се доборвољно улази али и добровољно излази. Оно што примећујемо да је важније обавестити јавност о изласку из ЗПГ уз ниподашатавaње рада колегиница и колега, него се активно укључити у рад исте. Жао нам је што се г. Чабради скоро годину дана није појавио ни на једној активности ЗПГ на којима увек има простора да се о свакој идеји и иницијативи разговара.

Као вишепартијска група посланика и посланица ЗПГ има успостављен систем рада и одлучивања. Њом руководи координациони тим састављен од троје посланика и посланица двоје из владајуће коалиције и један/једна из опозиције. Наведена иницијатива није послата члановима и чланицама ЗПГ тако да није ни могла да прође успостављени консултативни процес. Стога верујемо да би иницијатива, да је послата, и дијалог о истој била много сврсиходнији од агресивних саопштења чија је сврха једино самопромоција.

ЗПГ има искуства са сличним иницијативама посланика и посланица. Подсетићемо да је управо на иницијативу ЗПГ покренут процес наплате коришћења пластичних кеса у продавницама и маркетима. ЗПГ остаје отворена за све будуће иницијативе али да би се о њима водио међустраначки дијалог кључна ствар је да о њима морамо бити информисани.