Dejan Radenković

Dejan Radenković je rođen 1971. godine u Prištini, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Društveno-političkim radom počeo je da se bavi 1989. godine kao srednjoškolac, kada i postaje aktivan učesnik političkih dešavanja na KiM. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a zvanje magistra ekonomskih nauka stiče na Univerzitetu EDUCONS.

Tokom studija bio je sekretar Saveza studenata Ekonomskog fakulteta u Prištini, Generalni sekretar Jugoslovenske Asocijacije studenata ekonomskih fakulteta, pokretač i glavni i odgovorni urednik stručnog akademskog časopisa “AIESEC EKONOMIST”. Bio je član UO Ekonomskog fakulteta, zatim osnivač i predsednik Centra za talentovanu omladinu Kosova i Metohije, osnivač i podpredsednik Omladinskog kulturnog centra u Prištini, osnivač Akademskog informacionog centra u Prištini, predsednik Atletskog kluba Kosovo Polje i član predsedništva Košarkaškog kluba Kosovo Polje. Nakon proterivanja iz Prištine 1999. godine, aktivno se uključio u humanitarni rad Komiteta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu i Metohiji. Obavljao je funkciju predsednika Omladinskog saveza Srbije.

Bio je komercijalno-finansijski direktor u Preduzeću za trgovinu i usluge „Balkan auto“ u Prištini, a nakon toga prelazi u JP PTT saobraćaja „Srbija“. Aktivnim učešćem u brokerskoj kući „First Global Brokers“ a.d, kao asistent generalnog menadžera, doprinosi njenom početnom pozicioniranju na tržištu finansijskih usluga. „Orbita komunikacije“ d.o.o. Beograd je firma u kojoj je obavljao poslove direktora. Od 2010. godine radi u Kompaniji „Ratko Mitrović“ a.d. u kojoj je obavljao funkciju Generalnog direktora, a trenutno obavlja poslove Izvršnog direktora i člana UO.

Član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, u kojoj je obavljao funkcije predsednika Mladih socijalista Kosova i Metohije, potpredsednika Mladih socijalista Srbije, potpredsednika Pokrajinskog odbora SPS-a Kosova i Metohije i koordinatora Glavnog odbora za KiM.

2008. godine izabran je za narodnog poslanika kada je . Bio je takođe i član neformalne <em>“Zelene poslaničke grupe” , član poslaničke grupe za zaštitu obolelih od HIV-a, kao i član u poslaničkim grupama prijateljstva : Austrija, Velika Britanija, Makedonija i zamenik člana u Odboru za finansije i Odboru za saobraćaj.

Oženjen je i otac je dve devojčice.

Danas je predsednik skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i član Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe je zamenik člana Delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

O čemu je sve u Narodnoj Skupštini govorio i kako je glasao Dejan Radenković možete pogledati OVDE.