Измене и допуне закона о управљању отпадом до 20. септембра

Закон о изменама и допунама Закона за управљање отпадом требало би да буде завршен до 20. септембра и да се 1. октобра нађе на јавној расправи, изјавио је данас државни секретар Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Дејан Новаковић.

“Јавна расправа ће трајати најмање две недеље, након тога закон иде у владу и очекујемо да се нађе у Скупштини на редовном јесењем заседању”, рекао је Новаковић новинарима након округлог стола “Рециклажа – нова индустријска грана”.

Новине које ће тај закон донети су, према његовим речима, осигурање наплате еко такси, чиме ће се осигурати редован прилив новца у буџетски фонд, као и категоризација оних који учествују у управљању отпадом.

“Категоризација сакупљача, превозника и складиштара до крајњих корисника, односно рециклера, смањиће корупцију у сваком од тих сегмената, и поставити јасна правила о томе ко може да буде оператер читавог система”, истакао је Новаковић.

Закон би, како је додао, требао да омогући нове облике сарадње у оквиру привредних друштава, као што су приватно-јавна партнерства.

“Новине су минималне у односу на оно што ми тек очекујемо, ми као држава омогућавамо нову грану која практично није развијена у Србији”, оценио је Новаковић.

Он је посебно истакао уводјење финансијске контроле токова који постоје у управљању отпадом и запошљавање оних који се данас налазе у сакупљачкој мрежи, а има их како је навео око 30.000.

“Њиховим укључивањем у систем и удруживањем у задруге, или неки други облик који дозвољава закон о привредним друштвима, и онемогућавањем плаћања на руке, већ преко рачуна, повећаће се наравно и приход у буџет”, рекао је државни секретар.

Како је навео, закон о заштити животне средине предвидја уводјење буџетског фонда који ће почети да функционише 1. јануара 2014. године, над којим ће контролу имати Министарство енеретике, развоја и заштите животне средине.

fotografija preuzeta sa wikimedia.org

fotografija preuzeta sa wikimedia.org

“Сваког тренутка ћете знати колико се пара налази у њему, на основу такси и накнада које постоје. Сада немамо никакву контролу, ми знамо колико одлази на таксе, колико се улива у буџет, али нажалост пошто прилив у буџет није на нивоу очекиваног не можете довољно јасно знати да ли ћете приликом расписивања конурса имати довољно пара”, објаснио је Новаковић.

У Србији се, према његовим речима, “рециклира све”, а највећи потенцијал је у преради електричног отпада и у преради гума.

“Врло мало тога се не рециклира, званично неко ће вам рећи да се 50 одсто не рециклира, али незванично има доста дивљих постројења”, рекао је Новаковић.

Саветник председника Привредне коморе Србије Синиша Митровић казао је да у Србији постоји милијарду евра вредно тржиште секундарних сировина, а процењује се да у сивој зони постоји још 500 милиона евра.

Митровић је навео да у Србији 2.200 комапнија послује у том сектору са 50.000 запосених, а да постоји 2.000 илегалних отпада и 30.000 индивидуалних сакупљача.

Извор: Бета