Јанко Веселиновић

Јанко Веселиновић (Книн6. новембар 1965) је доктор правних наука, професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду. Предаје Привредно право и групу предмета из те области на Агроекономском смеру и Агротуризму и руралном развоју. Предаје и на посдипломским студијама на истом факултету.  Народни посланик у  Народној скупштини Републике Србије  је у три  мандата од 2008-2012. и 2012-2014. и текући мандат од 2014. године.

Средњу управну школу  завршио је у  Задру. Правни факултет Универзитета у Новом Саду завршио је 1990. године. На истом факултету је магистрирао  на тему: Уговори о трговинском заступању (агентури), а докторирао на теми: Правног регулисања управљачког менаџмента у домаћем и упоредном праву. Аутор је више уџбеника, моногравија и преко стотину научних радова из области привредног права. Боравио је на више студијских путовања у иностранству. Учесник је на више домаћих и међународних научних пројеката.

Од 2008. године је посланик у Народној скупштини Републике Србије.   Од 2012. године обављао је  функцију  заменика шефа посланичке групе Демократстке странке. Био је члан Одбора за образовање, науку и технолошко развој и члан  скупштинског одбора за Србе ван Србије и Одбора за уставна питања. Био је председник је парламентарне групе пријатељства са Републиком Хрватском у Народној скупштини Републике Србије.

У овом мандату  је заменик  шефа Посланичке групе Социјалдемократске  странке, Заједно за Србију и Зелени Србије. Председник је Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије  и заменик председника Одбора за  уставна питања и законодавство. Члан је ГОПАК-а, међународне парламентарне мреже против корупције.  Био је члан више парламентарних делегација и активан је у парламентарној дипломатији.

Поред научног рада из области Привредног права аутор је и стручних чланака на тему положаја Срба у Хрватској, положају мањина у Србији и Хрватској и правне заштите дијаспоре у упоредном праву. Активан је на више академских и парламентарних форума на којима је тема успостављање трајне стабилности на Балкану.

За свој стручни рад више пута је награђиван.

Залаже се за екологију, као саставни део свих политика и незамењиви аспект одрживог развоја сваком друштва и цивилизације у целини. Сматра да је неопходно да Србија примени све донете законе из те области и да у тој области додатно  усагласи прописе и праксу са ЕУ. Залаже се за формирање Фонда за екологију, наменско трошење „зеленог динара“, развој зелених технологија, значајно подизање процента отпада који се  рециклира, ограничавање употребе пластичне амбалаже и кеса и др. Од почетка политичког ангажовања борио се да екологија буде значајан део програма његове странке.

Ожењен је супругом Татјаном, која је мастер правних наука, има ћерку Милицу, апсолвента права и сина Милана, студента медицине.