Kako do “Zelene stolice” na lokalu?

U okviru EKO-SISTEM programa podrške mreža organizacija „Zelena stolica“ je izradila instruktivni video materijal kojim predstavlja korake za uspostavljanje “Zelne stolice” u opštinama i gradovima Srbije. Na ovaj način želimo dodatno da motivišemo organizacija civilnog društva širom Srbije da nam se jave i da zajednički pokrenemo uspostavljanje mehanizama za učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou. Podsećamo da je uspostavljanje mehanizama deo pregovaračkog poglavlja 27 u okviru u decembru otvorenog klastera 4.

Film možete pogledati na sledećem linku

Projekat

Projekat „Stabilna i snažna “Zelena stolica” za veći uticaj na donosioce odluka“ je imao za cilj da ojača kapacitete članica mreže Zelena stolica, unapredi saradnju organizacija civilnog društva i donosilaca odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, koristiti prilagođene mehanizme za učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom i nacionalnom nivou i promoviše rodnu ravnopravnost.

EKO – SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: “Podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode MIS uz podršku Švedske.