Међуресорни састанак са Министарством заштите животне средине

У оквиру сталних активности Зелене посланичке групе (ЗПГ) Одржан састанак чланова Зелене посланичке групе са представницима Министарства заштите животне средине.

Састанак је одржан 14. јуна у просторијама Народне Скупштине. Тема састанка била је представљање нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, као и активности Министарства на овом пољу. Поред тога, презентована је Анализа законодавног оквира заштите ваздуха.

Састанак су уводним речима отвириле Лидија Радуловић  у име секретаријата ЗПГ и  Дубравка Филиповски, народна посланица и координаторка ЗПГ, која је истакла значај ове теме за рад ЗПГ. На отварању је говорила и Зорица Кораћ, у име Развојног програма Уједињених нација (UNDP). Након тога је помоћница министарке у Министарству заштите животне средине Александра Имшарагић Ђурић представила активности Министарства на пољу заштите ваздуха и нагласила да се на састанку разговара о нацрту рвог Програма заштите ваздуха у Србији. Експерти који су учествовали у изради Нацрта Програма заштите ваздуха у Србији представили сам нацрт Програма. Присутни посланице и посланици су имали значајан број питања на садржину плана. Мере финансијске подршке грађанима појавиле су се као главна тема.

Састанак је завршен представљањем Анализе законодавног оквира заштите ваздуха, коју је представио аутор анализе Огњан Пантић. Он је закључио да, иако чистији ваздух финансијски кошта, и последице загађеног ваздуха се могу квантификовати у изгубљеним животима услед загађења, или изгубљеним радним сатима због болести усред прекомерног загађења, а све то “кошта” много више.