Miljenko Dereta

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine.

Završio filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio sve domaće i nekoliko nagrada širom sveta.
Bio je kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990, član Građanskog saveza Srbije, a potom i Predsednik Izvršnog Odbora GSS. Zbog političkog angažmana protiv Miloševićevog režima onemogućen mu je rad u profesiji.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osniva Građanske inicijative, udruženja građana za demokratiju i civilno obrazovanje, danas jedne od vodećih NVO u Srbiji i u regionu koja se bavi obrazovanjem za aktivnu participaciju građana u procesima političkog odlučivanja. Pokrenuo formiranje Federacije NVO Srbije (FENS) koja broji 460 članica. Jedan od tri ko-predsedavajuća FENSa.

Piše političke i društvene komentare.

Bio je učesnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces). Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport.

Član je skupštinskog Odbora za obrazovanje,nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

O čemu je sve u Narodnoj Skupštini govorio i kako je glasaoMiljenko Dereta možete pogledati OVDE.