Миљенко Дерета

Миљенко Дерета рођен је у Београду, 1950. године.

Завршио филмску и ТВ режију на Академији у Београду. До 1990. реализовао је десетине програма из области културе, неколико играних ТВ филмова и један биоскопски филм. У области социјалног и политичког маркетинга освојио све домаће и неколико награда широм света.
Био је кандидат опозиције на првим вишепартијским изборима за Скупштину Србије 1990, члан Грађанског савеза Србије, а потом и Председник Извршног Одбора ГСС. Због политичког ангажмана против Милошевићевог режима онемогућен му је рад у професији.

Године 1996. са групом угледних активиста демократске опозиције, антиратног и ненационалистичког покрета оснива Грађанске иницијативе, удружења грађана за демократију и цивилно образовање, данас једне од водећих НВО у Србији и у региону која се бави образовањем за активну партиципацију грађана у процесима политичког одлучивања. Покренуо формирање Федерације НВО Србије (ФЕНС) која броји 460 чланица. Један од три ко-председавајућа ФЕНСа.

Пише политичке и друштвене коментаре.

Био је учесник многобројних домаћих и међународних конференција и члан Радне групе за будућност СР Југославије (Братиславски процес). Био је члан Савета Владе за ЕУ интеграције и Савета Министарства за омладину и спорт.

Члан је скупштинског Одбора за образовање,науку, технолошки развој и информатичко друштво.

О чему је све у Народној Скупштини говорио и како је гласаоМиљенко Дерета можете погледати ОВДЕ.