Nastavak podrške EKO-SISTEM programa mreži “Zelena stolica”

Mreža „Zelena stolica“ je tokom 2021. godine bila uključena u EKO-SISTEM program osnaživanja mreža udruženja građana. Tokom projekta „Stabilna i snažna “Zelena stolica” za veći uticaj na donosioce odluka“ organizovan je veliki broj seminara za članice mreže. Takođe je pokrenut Zeleni bilten koji je dostigao preko 900 čitalaca. Iniciarno je osnivanje zelenih stolica na lokalnom nivou u Pirotu, Subotici, Boru i Somboru.

Drugi ciklus programa

Mreža „Zelena stolica“ projektom „Aktivna “Zelena stolica” za veće učešće žena i muškaraca u donošenju odluka na lokalnom i nacionalnom nivou“ nastavlja svoj rad na povećanju učešća građana u odlučivanju. Projekat će trajati od 1. jula do 31. decembra 2022. godine. Ovaj projekat će pomoći izgradnju dodatnih unutrašnjih kapaciteta i veću koheziju članica naše mreže. Omogućiće osnivanje volonterskog i ekspertskog tima kao vid podrške aktivnostima članica mreže. Nastavićemo kao mreža da se bavimo temama rodne ravnopravnosti i životne sredine. Trudićemo se da dodatno uvećamo broj čitalaca Zelenog biltena. Osnovaćemo minimum 5 zelenih stolica na lokalnom nivou nastavljajući saradnju sa SKGO.

Uvodni trening

Kao i svaki put EKO-SISTEM projektni tim je okupito sve mreže koje podržava. Tako je u Zrenjaninu od 11. do 13. jula organizovan uvodni trening za članice 13 mreža organizacija koje podržava EKO-SISTEM program. Ovo je bila dobra prilika da se upoznamo sa temama, projektima i aktivnostima koje će druge mreže sprovoditi ali i da predstavimo naše aktivnosti i ideje. Radom u radionicama unapređeno je međusobno upoznavanje i povezivanje organizacija. Verujemo da će se članice mreža dodatno povezati kako po teritorijalnom tako i na tematskom nivou. Očekujemo mnogo dinamičniju razmenu informacija i međusobnu podršku u kampanjama i lokalnim aktivnostima.

Program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti.

Projektni tim mreže

Kao i prethodni projekat i ovaj projekat će u ime mreže “Zelena stolica” voditi Centar modernih veština. Partneri na projektu su članice mreže Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Ekološko udruženje „Zeleni sad“ i Arhus centar Novi Sad. Osim projektnog tima o svim projektnim aktivnostima biće informisan i koordinacioni tim mreže „Zelena stolica“.

EKO-SISTEM

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.