Predstavljanje Zelene stolice

U sklopu obeležavanja 20 godina od usvajanja Arhuske konvencije, Misija OEBS u Srbiji je, u saradnji sa Arhus centrom Novi Beograd, organizovala okrugli sto na temu uključivanja javnosti u rad beogradskih opština u oblasti životne sredine. Sastanak je održan u prostorijama Misije OEBS-a, a prisustvovali su mu predstavnici i predstavnice beogradskih opština, Ivan Karić (državni sekretar u Ministarstvu zaštite živote sredine), Tanja Petrović (Mladi istraživači Srbije), Ljubinka Kaluđerović (Stalna konferencija gradova i opština), Tina Janjatović (Ministarstvo zaštite životne sredine), Danica Batočanin (Zeleni savet Opštine Trstenik) i Miloš Đajić (Centar modernih veština).

Pored predstavnika i predstavnica beogradskih opština, sastanku su prisustvovali i mnogobrojni predstavnici civilnog sektora. Olivera Zurovac Kuzmanović je otvorila skup i predstavila rad Misije OEBS – a u oblasti životne sredine sa posebnim osvrtom na aktivnosti implementacije Arhuske konvencije. Tanja Petrović je dala osvrt na ulogu Arhus centar i njenu važnost za podizanje svesti i informisanje javnosti o pravima građana u oblasti zaštite životne sredine. Ljubinka Kaluđerović je predstavila mrežu eko-poverenika SKGO koja upravo treba da pomogne da se 17 ili 18 zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji se sprovode na lokalu i sprovedu na najbolji mogući način. Pozvala je prisutne da se aktivnije uključe u ovu mrežu u kojoj mogu dobiti odgovore na mnoga pitanja i probleme sa kojima se u svom svakodnevnom radu susreću.

Danica Batočanin je govorila o tome kako je napravljen Zeleni savet Opštine Trstenik i kako su se sve ovo vreme borili. Rezultati koje su postigli su bili odlicni. Miloš Đajić je predstavio mehanizam Zelene stolice u Narodnoj skupštini Republike Srbije i pozvao predstavnike beogradskih opština da prilikom izmena Statuta predvide učešće nevladinih organizacija u telima koja se tiču životne sredine.

U zanimljivoj diskusiji koja se povela predstavnici civilnog društva su pozvali Ministarstvo životne sredine da prihvati inicijativu nevladinih organizacija a koja se tiče načina izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja. Istaknuta je važnost ovog regulatornog tela za sprovođenje Arhuske konvencije. Takođe su pomenute i prve presude zbog ugrožavanja životne sredine na koje se osvrnuo Ivan Karić. Mirko Petrović je govorio o procesu pridruživanja i važnosti II i III stuba Arhuske konvencije.