Представљање Зелене столице

У склопу обележавања 20 година од усвајања Архуске конвенције, Мисија ОЕБС у Србији је, у сарадњи са Архус центром Нови Београд, организовала округли сто на тему укључивања јавности у рад београдских општина у области животне средине. Састанак је одржан у просторијама Мисије ОЕБС-а, а присуствовали су му представници и представнице београдских општина, Иван Карић (државни секретар у Министарству заштите животе средине), Тања Петровић (Млади истраживачи Србије), Љубинка Калуђеровић (Стална конференција градова и општина), Тина Јањатовић (Министарство заштите животне средине), Даница Баточанин (Зелени савет Општине Трстеник) и Милош Ђајић (Центар модерних вештина).

Поред представника и представница београдских општина, састанку су присуствовали и многобројни представници цивилног сектора. Оливера Зуровац Кузмановић је отворила скуп и представила рад Мисије ОЕБС – а у области животне средине са посебним освртом на активности имплементације Архуске конвенције. Тања Петровић је дала осврт на улогу Архус центар и њену важност за подизање свести и информисање јавности о правима грађана у области заштите животне средине. Љубинка Калуђеровић је представила мрежу еко-повереника СКГО која управо треба да помогне да се 17 или 18 закона из области заштите животне средине који се спроводе на локалу и спроведу на најбољи могући начин. Позвала је присутне да се активније укључе у ову мрежу у којој могу добити одговоре на многа питања и проблеме са којима се у свом свакодневном раду сусрећу.

Даница Баточанин је говорила о томе како је направљен Зелени савет Општине Трстеник и како су се све ово време борили. Резултати које су постигли су били одлицни. Милош Ђајић је представио механизам Зелене столице у Народној скупштини Републике Србије и позвао представнике београдских општина да приликом измена Статута предвиде учешће невладиних организација у телима која се тичу животне средине.

У занимљивој дискусији која се повела представници цивилног друштва су позвали Министарство животне средине да прихвати иницијативу невладиних организација а која се тиче начина избора новог Повереника за информације од јавног значаја. Истакнута је важност овог регулаторног тела за спровођење Архуске конвенције. Такође су поменуте и прве пресуде због угрожавања животне средине на које се осврнуо Иван Карић. Мирко Петровић је говорио о процесу придруживања и важности ИИ и ИИИ стуба Архуске конвенције.