Регионални састанак посланика Зелене посланичке групе

Посланици неформалне Зелене посланичке групе у Народној скупштини Републике Србије су угостили своје колеге из Македоније и Црне Горе током дводневне посете 16. и 17. маја у циљу размене идеја и преношења добре праксе.

Посланици из Македоније и Црне Горе који су били у посети, у својим парламентима су чланови неформалних Зелених посланичких група, основаних по угледу на групу која функционише у Народној скупштини Републике Србије сада већ у 4 сазиву.

Како је мото групе да животна средина не познаје политичке боје а ни границе, важно је успостављање сарадње посланика региона у области заштите животне средине и размену искуства у процесу придруживања Европској унији.

Први дан семинара је био посвећен размени искуства између посланика и представника Секретаријата ЗПГ са колегама из цивилног сектора који су у својим државама иницирали оснивање група.

Други дан је био посвећен тематским дискусијама у областима које су релевантне за све и важне у процесу преговора око Поглавља 27. Први блок је водила проф. др Анђелка Михајлов и био  је фокусиран на финансирање области животне средине, док је други блок био посвећен заштити природе са директорком Покрајинског завода за заштиту природе, госпођом Биљаном Пањковић.

Предавање Анђелке Михајлов, као бивше министарке и чланице преговарачког тима је свима било изузетно корисно и интересантно. Истакнуто је да је цео регион Западног Балкана у истој ситуацији, када је у питању заштита животне средине, као и да је један од највећих изазова са којима се сусреће финансирање. Политика финансирања заштите животне средине треба да буде интегрисана у целокупну макроекономску политику земље, јер је то једини начин да се обезбеди дугорочност, континуитет и сигурност заштите животне средине, речено је на састанку, а приступање Европској унији се може схватити само као неопходност да би се земља и регион одрживо развили.

Активност је подржана од стране ГИЗ отвореног регионалног фонда за биодиверзитет.