За заштиту животне средине 10,5 милијарди евра до 2030. godine

Србија ће у области заштите животне средине до 2030. године морати да уложи 10,5 милијарди евра, како би се ускладила с прописима Европске уније, изјавила је данас представница Канцеларије за европске интеграције Тиса Чаушевић.

Чаушевић је на седници Одбора за заштиту животне средине најавила да ће се у јулу и новембру 2014. организовати петодневни састанци – експланаторни и билатерални скрининг, на којима ће се разговарати о усклађивању српског законодавства са ЕУ.

Државни секретар Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Дејан Новаковић истакао је да је садашња влада у области заштите животне средине наследила дуговања од 5,5 милијарди динара и да сада нема довољно пара за нове пројекте.

“Нама је приоритет редовно пуњење буџета. Није проблем обезбедити програме и пројекте, али ако не обезбедите новац у буџету да би се они остварили, ви онда имате дуговања, као што имамо сада због неких пројекта које је неко желео да реализује, а питање је колико су они били заиста потребни Србији у том тренутку”, рекао је он.

Новаковић је навео да министарство решење пуњења буџета види у осигуравају наплате еко-такси и формирању буџетског фонда за заштиту животне средине.

“Идеја је да се таксе морају наплаћивати редовно и у пуном износу. Да сви увозници плате таксе приликом царињења робе, а да сви произвођачи плаћају таксе приликом стављања робе на тржиште”, казао је он.

Новаковић је додао да би ако влада прихвати предлог о формирању буџетског фонда, он почео да функционише од 1. јануара 2014. године и према његовим речима буџет ће омогућити реалније реализовање пројеката, и у сваком тренутку ће се знати колико пара у њему има.

Државни секретар министарства енергетике додао је да је у заштити животне средине неопходна координација свих министарстава.

“Међуресорна сарадња је сада одлична и готово цела влада је укључена у заштиту животне средине. Министарства морају да координирају свој рад, а све друго би било кршење закона, и улазили бисте у ингеренције другог министарства”, рекао је Новаковић.

Посланици демократске странке су на седници Одбора замерили да би сарадња министарстава у области заштите животне средине могла бити и боља и да би одлуке о томе требало доносити заједнички, без политиканства.

 

Текст преузет са www.zelenasrbija.rs