Зелена посланичка група 2016-2020

Центар модерних вештина (ЦМВ) и Београдски фонд за политичку изузетност (БФПЕ) су и у овом сазиву Народне скупштине Репулике Србије обновили рад неформалне Зелене посланичке групе. Позив за укључивање у групу је послат свим посланицима и посланицама, а њих 25 из различитих странака се одазвало позиву. Они су лично посвећени темама заштите животне средине и одрживог развоја и активно ће радити на промоцији и прихватању европских стандарда и норми.

1

Промоција чланова и чланица групе одржана је у склопу манифестације Недеља парламентаризма у среду, 09. новембра у Дому Народне скупштине.  Поред посланика и посланица промоцији групе су присуствовали представници међународних организација и организација цивилног друштва активни у области заштите животне средине. У име Секретаријата Зелене посланичке групе, присутне су поздравиле Соња Лихт и Марија Мутић, а посланик Иван Карић је, као један од посланика са најдужим стажом у групи, представио Зелену посланичку групу из угла посланика.

3

Посланици су присутнима представили своје мотиве за учешће у групи и успоставили дијалог са представницима цивилног сектора по питањима од заједничког интереса. Представљене су досадашње активности и планови Групе за наредни период, пре свега на програмима ГИЗ ИМПАКТ пројекта на тему управљања отпадом  и отпадним водама и Програмом Уједињених  нација за развој на тему биодиверзитета и међународних конвенција.

2

Посланици су симболично потписати повељу којом се обавезују да ће покретати иницијативе на локалном, регионалном и националном нивоу у вези са заштитом и унапређењем животне средине, укључити јавност у процес доношења одлука у области, стицати нова знања у области животне средине и одрживог развоја, промовисати идеју да животна средина не познаје границе и политичке боје и промовисати и спровођење вредности и принципа одрживог развоја.

6

Циљ формирања неформалне Зелене посланичке групе је да теме животне средине добију приоритет и нађу се у фокусу приликом одлучивања. Зелена посланичка група је одличан пример окупљања посланика око теме и доказује да област животне средине не познаје политичке боје и границе. Основана је први пут у новембру 2009. године, и обновља се у сваком сазиву НСРС. Чланство у ЗПГ је добровољно. Чланови и чланице ће имати прилику да усаврше своја знања и вештине, успоставе сарадњу са колегама посланицима, стручњацима и активистима из земље и региона, као и да сарађују са организацијама цивилног друштва које се баве темама заштите животне средине

.4