ЗПГ представљена новим посланицима

У организацији генералног секретаријата Народне скупштине већ више дана трају информативне сесије које пролазе посланици и посланице који су у Скупштину изабрани први пут. Једна од сесија, 11. децембра је била посвећена представљању неформалне Зелене посланичке групе (ЗПГ). Разговор је отворио Богдан Урошевић из ОЕБС Мисије у Србији пожелевши свима угодан рад и дајући основне информације о циљевима сесије.

Игор Јојкић

Игор Јојкић из Центра модерних вештина је у уводу рекао да је координациони тим ЗПГ увек имао слуха за све предлоге различитих страна. Дао је и кратак опис онога шта је ЗПГ до сада радила и постигла.
Подсетио је да је ЗПГ настала на иницијативу посланика и посланица и цивилног сектора још давне 2009. године. Њен циљ је био подизање видљивости тема из области животне средине, као и оснаживање посланика и посланица на теме које ни у то време а ни данас нису политичке теме о којима се често учи. У исто време основане су сличне групе у свим парламентима у региону али једина која је до сада опстала је ЗПГ у Србији. Успоставиљена је сарадња са многобројним експертима који теме животне средине добро познају. “Од циркуларне економије, климатских промена, до појашњења међународних докумената које је Србија потписала. Све су то биле теме којима смо настојали да будемо од помоћи посланицима у њиховом раду.” На овај начин смо помагали да се посланици боље припреме и да разумеју процесе промена који нас у поглављу 27 чекају. У сваком сазиву у ЗПГ је било између 20 и 35 посланика и посланица. Група је организовала јавна слушања у скупштини у сарадњи са одбором за животну средину, семинаре, округле столове, студијске посете, састанке са локалним самоуправама као и цивилним сектором. Обилазили су заштићена подручја, и посећивали добре примере за управљање отпадом. Покренуте су измене закона о забрани употребе пластичних кеса још 2013 године. Оно што је посебно красило рад групе је регионална и међународна сарадња. Посланици су имали прилике да учествују на различитим конференцијама и семинарима у земљи и иностранству. Велики број међународних организација се интересовао и помагао рад групе и она се сматра једним од добрих примера механизма за међустраначки дијалог.

Дубравка Филиповски

У име садашњег координационог тима учесницима се обратила посланица Дубравка Филиповски. Она је истакла да су многа важна питања отворена у неформалним парламентарним групама у НСРС чије је оснивање и рад актуелизован од Сазива скупштине Србије који је контитусан после избора 2012. године. Неформалнепарламентарне групе не подлежу пословничкој процедури и отварају могућност да се народни посланици договоре о циљевима и динамици рада. Дијалог који постоји у неформалним групама није био нарушен ни када је опозиција одлучила да бојкотује рад НСРС. Највише резултата у раду неформалних парламентарних група постигла је Женска парламентарна мрежа. Важно је да је рад неформалних парламентарних група обновљен и у овом сазиву и да постоји континуитет. ЗПГ је формирана 7. децембра ове године потписивањем Повеље која обавезује народне посланике да циљеви заштите животне средине буду високо на агенди Парламента Србије. ЗПГ је место у оквиру којег екологија у Србији треба буде заједничка тема ресорног Одбора, Министарства за заштиту животне средине, локалних самоуправа, НВО и грађана Србије.
Несумњиво је да се Србија у области животне средине сусреће са три велика проблема: климатске промене, загађење ваздуха и отпадне воде.

„Потребно је да убрзамо доношење најављеног Закона о климатским променама и то ће између осталог бити једна од првих тема разговора ЗПГ са Министарством за заштиту животне средине.“

Највећи конкретан резултат рада ЗПГ био је забрана употребе пластичних кеса. Претходни министар се тада сложио са нашом иницијативом и брзо је дошло до реализације овог заначајног предлога ЗПГ Србије.
ЗПГ Србије је формирана прва у региону 2009- те године и зато је регионална сарадња један од наших приоритета. “Желим да напоменем да је председница владе Ана Брнабић у име Србије у Софији 10. 11. 2020. године потписала Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан и да је потребно да се парламенти у региону договоре како ће учествовати у имплементацији саме агенде. “С тим у вези Дубравка је најавила и регионални састанак са члановима ЗПГ Црне Горе, Северне Македоније и БиХ, за четвртак 17.12.2020. године. Осим тога, Србија је потписница Агенде 2030 УН у оквиру које је 17 Циљева одрживог развоја, а заштита животне средина заузима важно место у њиховој имплементацији. Поред тога, чека нас отварање поглавља 27, доношење неопходних закона у области заштите животне средине, рад на подизању свести о еколошким темама, боља сарадња са НВО у овој области. Потребно је да заштиту животне средине актуелузујемо у локалним самоуправама, да општине и градови у Србији раде на подизању својих капацитета у области жаштите животне средине, да их охрабримо у изради пројеката у овој области и да на основу тога буду конкурентни на европском тржишту. Један од изазова који је пред нама је и да ЗПГ буде видљивија у медијима и на друштвеним мрежама , јер последњи избори показују да зелене странке у Европи добијају све већу подршку грађана.

Лидија Радуловић се представила и навела да долази из Београдског фонда за политичку изузетност који је део секретаријата Зелене посланичке групе. Навела је да је секретаријат ту да помогне народним посланицима да неке од тема из области животне средине ставимо на политичку агенду. Говорећи о раду секретаријата упутила је учеснике да је њихов посао да оперативно и програмски помогну посланицима. Кровна тема рада ЗПГ је поглавље 27. Објаснила је разлику између рада ЗПГ и рада одбора и то да рад у ЗПГ даје прилику посланицима да разговарају и уче на другачији начин. Поносна је на прилике у којима су током студијских путовања показали посланицима како ствари у пракси функционишу. Навела је важност уводног семинара као место за планирање активности. Подсетила је на Дубравкине речи и рекла да је локални ниво тај који желимо да ставимо центар. Када прође пандемија она верује да ће ЗПГ обићи градове у Србији и унапредити сарадњу посланика и посланица са представницима јединица локалне самоуправе. Секретаријат стоји на располагању свима којима је потребна помоћ и подршка.

Том Зоете

Последњи говорник је био Том Зоете политички саветник зелене странке и еколошки активиста из Белгије. Он је задужен за комуникацију са медијима у организацији Recycling Netwerk Benelux. Ова Алијанса необичних партнера ради на решавању проблема рециклирања пластичних боца. Говорио је о Deposit Refund Alliance која је успела да утиче на промене законских оквира у сфери заштите животне средине и да помогне увођење deposit refund система. Тај систем обезбеђује новчани повраћај од 15-25 еуро центи за сваку враћену пластичну флашу. У Холандији ће тај закон да почне да се примењује од јула 2021. године. “Када попијете ваш напитак, ви вратите флашу и зарадите новац”. Да бисте послали члан алијансе било је довољно да пошаљете ваш лого и сагласност да алијанса може да га користи, а ви се обавезујете да тражите увођење накнаде за враћање пластичних боца. Такав приступ им је омогућио широки спектар чланова и оно што је Том посебно истакао то је да их нико није досада напустио.