Друго јавно слушање о утицају ГМО на животну средину и здравље људи најављено за 6. фебруар у Скупштини Србије

Како би се јавност упознала са утицајем ГМО на животну средину и здравље људи странка Зелени Србије је још почетком октобра 2012. године затражила да Скупштина Србије организује јавно слушање расправе на ову тему. Скупштински Одбор за заштиту животне средине размотрио је предлог и заказао прво јавно слушање у Скупштини Србије новембра 2012. године. Извештај са првог слушања налази се ОВДЕ.

Оно што ових дана додатно узбуркава домаћу зелену јавност и захтева интензивирање зеленог дијалога јесте писање “Блиц”-а о ускраћивању подршке Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) америчкој компанији „Монсанто“, светском лидеру у производњи генетски модификоване хране, у ширењу пословања на тржиште Србије и још неких европских земаља.
Наиме, ЕБРД је према ранијим плановима, требало да одобри кредит почетком априла ове године, који би “Монсанту” послужио као заштита од ризика немогућности домаћих пољопривредних фирми да плате семе и друге производе поручене од ове компаније.

Према сазнањима “Блиц”-а, више од 150 светских еколошких организација обратило се овим поводом Европској банци за обнову и развој са захтевом да се један овакав кредит не одобри.

“Управа ЕБРД процењује могућност учешћа у програму који би за циљ имао обезбеђење капитала за пољопривреднике. Међутим, свако такво учешће искључује било какву везу са генетски модификованом храном, јер сви пројекти ЕБРД морају да испуне строге критеријуме, укључујући еколошке, социјалне и коорпоративне стандарде”, кажу у локалној канцеларији Европске банке за обнову и развој.

С друге стране, у Влади Србије истичу да се измене Закона о генетски модификованим организмима припремљене и усаглашене са захтевима који су пред Србију постављене у процесу придруживања Светској трговинској организацији.
“Предлог измена Закона послат је Европској комисији на усаглашавање пре више од месец дана. Засад још немамо повратне информације, али је мало вероватно да ће се ове измене наћи у скупкупштинској процедури средином године, како је раније планирано”, тврде у Немањиној 11. Иначе, изменама Закона о ГМО би се укинула рестриктивност нашег спољнотрговинског промета и омогућио увоз одређених врста генетски модификованих производа.

Истовремено, из Брисела стижу вести да Европска комисија не планира да наредних месеци одобри гајење нових генетски модификованих култура све док не дође до споразума између чланица ЕУ о томе да свака земља појединачно утврђује које ГМО жели, а које не планира да гаји.
Иначе, за април ове године најављен је и референдум на коме ће се 500 милиона грађана земаља ЕУ изјаснити да ли су за ГМО или не.

Извор : Блиц.