Јавно слушање о пречишћавању вода

Чланови и чланице механизма “Зелена столица” учествовали на јавном слушању „Пречишћавање вода и улога локалне самоуправе у заштити животне средине“. Јавно слушање је организовао Одбор за заштиту животне средине Народне скупштине поводом Међународног дана воде.

Говорници

У понедељак, 22. марта на Међународни дан вода чланови механизма „Зелена столица“ су учествовали на јавном слушању на тему: „Пречишћавање вода и улога локалне самоуправе у заштити животне средине“ одржаном у Народној скупштини.
На јавном слушању су говорили: председник Одбора за заштиту животне средине, народни посланик др Љубинко Ракоњац, координатор Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја др Милорад Мијатовић, помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић, руководилац Групе за заштиту вода од загађивања у Републичкој дирекцији за воде Добрила Кујунџић, представница Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда др Ивана Вилотијевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности Сталне конференције градова и општина Миодраг Глушчевић, председник Надзорног одбора ЈКП„Градска чистоћа“ др Александар Лучић и представник Лиге Рома Стална конференција ромских удружења грађана (СКРУГ) Осман Балић.

Шта су рекли…

др Љубинко Ракоњац, навео је да се ово јавно слушање одржава на Међународни дан воде, указујући да је Генерална скупштина Уједињених нација 1992. године донела Резолуцију о обележавању Међународног дана вода, а годину дана након тога је тај дан први пут и обележен. Уједињене нације су на тај начин желеле да подсете јавност на важност воде и њену заштиту, као и на недостатак воде за пиће у многим деловима света, навео је Ракоњац.
Господин Абрамовић је представио планове Министарства у овој области и који су пројекти до сада урађени.
Госпођа Кујунџић је навела да широк спектар институција и прописа покривају организацију пречишћавања комуналних отпадних вода и да локалне самоуправе показују спремност на сарадњу, чак и на међуопштинску и међурегионалну сарадњу.
Госпођа Вилотијевић је говорила о пројектива ревитализације топчидерске реке и језера Трешња. Говорила је да се тренутно ради на 90 километара канализације у Обреновцу, као и на пројектима 4 фабрике за обраду отпадних вода у Београду.
Представник Сталне конференције градова и општина је истекао као највећи изазов мањак људских капацитета у локалним самоуправама, као и висину трошкова одржавања нових постројења. Господин Балић је указао на огроман проблем људи који немају приступ пијаћој води, као и да су у појединим насељима водоводне мреже нису провучене само до неформалних насеља у којима живе Роми.

Дискусија

У дискусији је говорила госпођа Дубравка Филиповски која је истакла важност „Зелених савета“ на локалу, као и акционог плана за Зелену агенду. Народни посланик Милија Милетић је говорио о недоступним насељима на југу Србије која нису покривена канализацијом. У дискусији се јавила и Мирјана Домоњи, ЕКО сан Стара Пазова из Зелене столице. Она је говорила о фабрикама пијаће воде на локалном нивоу. Такође, говорила је саветница министарке за људска права и дијалог, Нада Лазић, која је истакла повезаност ове теме са Агендом 2030. Након које се јавио и народни посланик Томислав Јанковић и представио пројекте у Сремској Митровици.