Није важно шта људи чују, већ шта после понављају

У оквиру ЕКО-СИСТЕМ програма подршке у Београду је 25.10. одржан други семинар за чланице мреже Зелена столица. Овај семинар је био намењен унапређењу вештина и унутрашњих капацитета чланица мреже. Предавачи на семинару су били Зорана Смиљанић – Милојевић и Срђан Сталетовић. Тема семинара су биле вештине комуникације и јавног наступа. Семинару је присуствовало 11 учесница и учесника.

Вештине комуникације

У првом делу семинара Зорана је говорила о основама комункације. Питала је шта је за нас комуникација? Зашто комуницирамо? Шта је добра комуникација и какав је „добар“ комуникатор? Ова питања су били значајна за разговор, јер се видело да многе ствари подразумевамо и тешко својим речима дефинишемо. Подсетила је присутне на процес комуникације који подразумева: Ко? (говори) Шта? (информација) Како? (начин) Коме? (публика). Стално је истицала да је прималац тај који даје значење комуникацији. Говорила је доста о перцепцији као важном елементу у свакој комуникацији и ограничењима које перцепција пре комуникатора намеће. Подсетила је присутне да никада не смемо заборавити да не виде сви људи све исто. Кроз вежбу од конкретног ка апстрактном показала је на разлоге зашто у комуникацији морамо бити конкретни. Важност јасних слика које наш мозак развија је кључан за емоције, а емоције кроз примере са којима можемо да се идентификујемо покрећу људе на акцију. Све у свему први део је био веома динамичан, инспиративан и користан учесницима семинара.

Јавни наступ

У другом делу тему јавног наступа је презентовао Срђан Сталетовић. Прво је питао учеснике шта је за њих јавни наступ и где то ми све јавно наступамо? Када смо то утврдили поновио је оно што је и Зорана говорила о перцепцији и колико невербална комуникација оставља утисак на публику. Затим је у три речи говорио о томе какви треба да будемо у јавном наступу. Стално је понављао да треба да будемо своји и да будемо забавни. То да будемо забавни је управо показало како једна реч може да се разуме на више начина. То забавни значи да све о чему говоримо морамо приказати на интересантан начин. Као златна правила навео је: уверљивост, компететност и забавност, фокус на публику, објашњење, пример и језик и двосмерна комуникацију. Прирпема је нешто што никада не смемо да занематимо када говоримо о јавном наступу. Без припреме смо на путу ка пропасти. Припрема подразумева јасне три информације које желимо да пренесемо. Ту је дао једну важну смерницу да није важно шта људи чују, већ шта после понаваљају. Као најчешће грешке навео је: споменик фаца, „хеликоптер, „весели домаћин“ и „прва рецитација“, одећу, концизност и поштовање времена. На крају тренинга присутни су имали прилике да и сами пробају вежбу давања кратке изјаве којом су се обраћали колегама из мреже.

ЕКО – СИСТЕМ програм

ЕКО-СИСТЕМ програм подржава реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва (ОЦД) и других актера у друштву у спровођењу правних тековина Европске уније (ЕУ). Настао је у жељи Младих истраживача Србије (МИС) да помогну организацијама и удружењима у припремама за озбиљније подухвате и нове иницијативе у области заштите животне средине. Кроз развој организационих и финансијских капацитета, али и подстицањем сарадње унутар сектора заштите животне средине, њихова жеља је да организацијама цивилног друштва дају додатну покретачку енергију потребну за спровођење реформи у овој области. ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: “Подршка реформама у заштити животне средине” који спроводе МИС уз подршку Шведске. Пројекат је почео у јануару 2020. године и траје три године. Зелена столица је једна од дванаест мрежа корисница овог програма.