О механизму “Зелене столице”

На Дан планете земље 22. априла 2013 године одржан је Округли сто и седница Одбора за заштиту животне средине. Тема Округлог стола је била “Учешће јавности у доношењу закона”. Тада је председница одбора госпођа Милица Војић Марковић обећала да ће искористити могућност у Пословнику и основати “Зелену столицу” у Одбору за заштиту животне средине. Веома смо се обрадовали и нашој срећи није било краја.

Многи ће рећи да је то мали помак и да неће донети ништа ново. Можда је мали али ја се увек водим логиком да када успете да заузмете неки простор онда је јако тешко да вас из њега избаце. Такође сада остаје на свима нама да оправдамо указано поврење, јер ово није акција само за једну прилику већ ми очекујемо да ће и други скупштински одбори следити овај пример, пре свега Одобр за људска права и равноправност полова. Одмах након Округлог стола сви представници ОЦД који су били присутни сели су и заједнички направили план како тај механизам заиста треба да изгледа да би био функционалан.Како механизам изгледа?

 

Како механизам изгледа?

Теоретски механизам изгледа овако. С обзиром на то да је председница одбора Милица Војић Марковић на почетку рекла да она нема ништа против “Зелене столице” али да је за њу највећи проблем представља како да селектује организације којима би слала позив заједнички смо одлучили да то буду Млади истраживачи Србије. Тако ће надаље сваки позив за седницу Одбора бити упућен њима. Након тога они погледају дневни ред седнице и у бази потраже адекватне експерте и организације сходно предложеном дневном реду. Након тога експерти прихватају позив за учешће и Млади истраживачи их предлажу одбору.

zakljuci 600x300 2Експерти би требало да одмах приступе изради платформе са којом се иде на седницу одбора која би била полазиште и која би гарантовала да они не говоре у своје име већ у име пријављених ОЦД. На предложену платформу сви могу дати сугестије. Када се седница заврши позвани експерти извештавају о дешавањима и својим залагањима на седници одбора као и предлозима до којих се дошло.

Прављење базе

Да бисмо дошли до релевантне базе експерата/киња договор је био да Млади истраживачи Србије поставе упитник на својој онлине платформи. Заједно са линком који води на упитник послато је и писмо у ком смо објаснили идеју “Зелене столице”. Послата су писма на све маилинг листе до којих смо могли доћи. Сматрали смо да је овај предлог праведан и да свима даје прилику да учествују. Резултат је следећи: 39 органзација цивилног друштва је послало своје предлоге и ЦВ експерата које предлажу. Сада имамо полазну базу коју ћемо користити сходно дневном реду будућих седница Одбора.

Закључак

Требаће нам неко време, сигурно, да се сви уходамо јер све што радимо је први пут и пробијамо лед. Немамо неки пример добре праксе на који би могли да се угледамо. Сматрамо да је ово одлична прилика да органзације које се баве животном средином покажу свој капацитет и експертизу и помогну члановима и чланицама одбора да на политичку агенду убаце теме из области животне средине и одрживог развоја. Наравно свака препорука и сугестија која може допринети унапређењу процеса је добро дошла.

Чланак преузет са www.cmv.org.rs