Одржана 4. седница Одбора

На Међународни дан жена у понедељак 8. марта одржана је четврта седница Одбора за заштиту животне средине. На дневном реду седнице био је Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину, који је поднела Влада Републике Србије. Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић је представио извештај члановима и чланицама Одбора.

Извештај

Он је истакао да највеће емитоване количине оксид сумпора, оксид азота и суспендованих честица и у 2019. години потичу из термоенергетских постројења, хемијске, минералне и прехрамбене индустрије. У зони Србије и Војводине током 2019. године ваздух је, како се наводи у извештају, био чист или незнатно загађен, осим у градовима: Ваљево, Краљево, Зајечар и Суботица где је био прекомерно загађен. У свим агломерацијама Београд, Нови Сад, Панчево, Ниш, Бор, Смедерево, Косјерић и Ужице, током извештајне године, ваздух је такође био прекомерно загађен, а након трогодишње стагнације у Бору је поново забележен пораст концентрације сумпор-диоксида, опасних по здравље људи.

Највише количине зрна полена брезе биле су у Суботици, трава у Краљеву и амброзије у Обреновцу.

Говорећи о квалитету воде, Радовић је рекао, да је према индикатору SWQI у периоду 2009-2018. године, на територији Републике Србије који има растући тренд, побољшава се квалитет воде.

Разговарало се о биодиверзитету, шумама, лову и риболову и истакнуто да је током 2019. године заштићено нових 10.486 ha територије Републике Србије, што је око 1,4 одсто више него 2018. године.

Укупно је заштићено 2.633 врста биљака, животиња и гљива од чега је 1.783 врста строго заштићено.

Дискусија

Представница Зелене столице, Тања Петровић, извршна директорка Младих истраживача Србије је поставила питање да ли је дошло до промене у методологији извештавања загађења ваздуха? Представник Агенције је одговорио да се захваљује на питању и да иако је било доста изјава у медијима на ову тему неће постојати већих промена у годишњем извештају у односу на методологију која је до сада коришћена.

У другом делу одбора, председник Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја народни посланик Милорад Мијатовић, поднео је иницијативу за одржавање јавног слушања 22. марта 2021. године, на тему: „Пречишћавање вода и улога локалне самоуправе у заштити животне средине“. За дискусију се јавила и друга представница Зелене столице Лидија Радуловић која је подржала иницијативу и захвалила се што ће Зелена столица бити позвана на јавно слушање, такође предложила је да се поред предложених учесника из државних институција позову и представници Министарства финансија као јако битни за финансирање ове области.

Чланови и чланице Одбора усвојили су Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину и прихватили предложену иницијативу за одржавање јавног слушања поводом Светског дана вода.

Снимак седнице можете погледати ОВДЕ