Оснаживање Зелене столице

Од 15. до 17. септембра у Београду држан је тродневни тренинг за мреже које су добиле подршку ЕКО- СИСТЕМ програма. Као што смо се већ похвалли међу тих 13 мрежа се налази и Зелена столица. Семинар је представљао је добру прилику за сусрет представница и представника из различитих мрежа које се баве заштитом животне средине. Циљ семинара је било упаређење пројектних предлога, подизање капацитета организација као и међусобно умрежавање.

На самом почетку координаторка програма ЕКО-СИСТЕМ, Тијана Љубеновић је изјавила

“Нисмо желели да се овај програм сведе на прослеђивање финансијских средстава – желимо да својим партнерима пружимо подршку и у сваком другом смислу, да их подржимо у развијању пројеката, њиховој промоцији и да пренесемо и заједнички градимо знања и вештине које ћемо сви моћи да користимо и у будућем раду на заштити животне средине”.

Први дан

Први дан је био посвећен упознавању, представљању и разговорима. Прво је свака организација представила свој пројекат. Ово је био прави сајам различитих идеја које ће се реализовати. Затим смо заједнички правили план активности и одређивали циљеве, индикаторе и верификаторе. Врло занимљива радионица која је свима помогла да још једном продју кроз пројектне активности и циљеве. Кроз међусобни разговор и доприносе учеснице и учесници су имали прилику да се отворено разговарају о свим проблемима у вези са заштитом животне средине.

 Други дан

Други дан је почео проценом ризика. Заједно са предавачима смо пролазили кроз ризике које смо предвидели. Идеја ја била да савладамо теорију како долазимо до ризика и одређивања њихових приоритета. Затим смо радили на повећању видљивости наших пројеката. Менаџерка за комуникације Асја Франциски је представила упутства за видљивост и одржала предавање око дигиталног оглашавања. После ручка ред је био за увођење родне перспективе у пројекте. Зорица Скакун и Зорана Антонијевић су појасниле процес увођења родне перспективе у област животне средине. Јако занимљив рад и разговори о родној равноправности. На крају дана смо се бавили важности интерних контрола и правила функционисања организација. Многе организације су сувише мале да би испоштовале сва правила и зато је било важно да разумеју да колико год су мале важно је да имају разрађене интерне процедуре и системе контроле.

Трећи дан

Трећег дана смо се са државним секретаром Иваном Карићем разговарали о раду са институцијама. Неке од мрежа имају заговарачке кампање тако да им је то искуство сигурно било од користи. Након њега бавили смо се методологијом праћења политика на локалном нивоу. Врло важна област којом све организације могу да допринесу. Прикупљање података је захтеван посао и помаже да се боље сагледају активности државе у области заштите животне средине. На крају је направљхен сајам у ком је свак организација представила оно што ради. На овај начин су многе добре идеје добиле своје нове следбенике и следбенице.

ЕКО – СИСТЕМ програм

ЕКО-СИСТЕМ програм подржава реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва (ОЦД) и других актера у друштву у спровођењу правних тековина Европске уније (ЕУ). Настао је у жељи Младих истраживача Србије (МИС) да помогну организацијама и удружењима у припремама за озбиљније подухвате и нове иницијативе у области заштите животне средине. Кроз развој организационих и финансијских капацитета, али и подстицањем сарадње унутар сектора заштите животне средине, њихова жеља је да организацијама цивилног друштва дају додатну покретачку енергију потребну за спровођење реформи у овој области. ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине који спроводе МИС уз подршку Шведске. Пројекат је почео у јануару 2020. године и траје три године. Зелена столица је једна од дванаест мрежа корисница овог програма.