Потписан меморандум Зелене иницијативе и града Суботице

Градоначелник Суботице Модест Дулић и представник коалиције „Зелена иницијатива” Милош Ђајић потписали су, у Медија-центру Градске куће, Меморандум о сарадњи у области управљања отпадом на локалном нивоу. Кључни аспекти Меморандума односе се на сарадњу grada Subotice и „Зелене иницијативе”, која представља мрежу од 22 организације грађанског друштва у Србији, у активностима које ће допринети ревизији и унапређењу локалних планова управљања отпадом, подстицању сарадње са цивилним сектором и промовисању европских стандарда у области заштите животне средине, посебно у области управљања отпадом. Потписивању Меморандума присуствовао је члан Градског већа задужен за здравство, социјалну политику и заштиту животне средине др Атила Ченгери.

Суботица, као град, има добру праксу и искуство у сарадњи са невладиним сектором, посебно у оним областима где цивилне организације желе кроз свој ангажман да активно учествују и у изградњи цивилног друштва и у реализацији програма, чиме ће допринети унапређењу целокупне ситуације у нашем граду, рекао је градоначелник Дулић, и додао да у последње време, будући да су теме актуелне, град Суботица има добру сарадњу са организацијама које се баве заштитом животне средине.

– Управљање отпадом је свеобухватна и захтевна област, јер реализација пројеката из ове области не зависи само од органа државне управе, локалне самоуправе и аката и прописа које органи локалне самоуправе доносе него у значајној мери зависи и од активног укључивања грађана у реализацију ових пројеката. Због тога је потпуно природна и неопходна сарадња са цивилним организацијама. Управљање отпадом подразумева, пре свега, промоцију концепта смањења отпада, промоцију селективног одвајања отпада, рециклаже и поновне употребе рециклираног материјала са циљем да се количина отпада која се измести на депоније смањи на најмању могућу меру и да на тај начин сви заједно дамо допринос заштити животне средине, нагласио је Модест Дулић.

 

Коалиција „Зелена иницијатива” настала је пре скоро две године, кроз различите аспекте је покушала да унапреди систем управљања отпадом и на неки начин у томе успела, али велики проблем представља одлука о укидању Фонда за заштиту животне средине, истакао је Милош Ђајић.

– Меморандум је до сада потписало шест градова и општина. Наша идеја је да добру праксу и оно што су препоруке стручњака и експерата из ове области, а која је произашла из јединог свеобухватног националног истраживања које се десило прошле године, применимо у градовима који желе и имају намеру да се даље баве заштитом животне средине. Сведоци смо да тема животне средине полако пада у запећак, али ово је животна тема у којој свако од нас има и утицај, и последицу. Зато је јако важно да бар на локалном нивоу развијамо систем и утичемо на грађане, јер они у највећој мери генеришу отпад, казао је Ђајић.

Према његовим речима, Меморандум предвиђа помоћ и рад на ревизији акционих планова управљања отпадом. Свака јединица локалне самоуправе била је још прошле године дужна да уђе у процес ревизије тих акционих планова, али неки их, како је рекао, нису ни донели.

– Ми имамо систем који није свеобухватан. ’Зелена иницијатива’ локалним самоуправама хоће да помогне у пружању контаката, мапирању проблема и њиховом промовисању и у Београду, и у другим центрима где ти проблеми могу да почну да се решавају, а то је, пре свега, смањење буџета за ову област. И сами знамо да је највећи терет управљања отпадом управо на јединицама локалне самоуправе. Све то мора да резултира једном мрежом општина и градова која ће са Сталном конференцијом градова и општина и даље инсистирати на томе да се оно што тренутно није примењиво у законодавству мења, а да оно што је добро буде и финансирано, рекао је Милош Ђајић.

Он је најавио да ће се сутра, на иницијативу коалиције „Зелена иницијатива” у Народној Скупштини Републике Србије формирати Зелена посланичка група, коју ће чинити 15 посланика из различитих странака. Приоритет је да они буду амбасадори тема животне средини и Скупштини Србије, а идеја је да се покаже да политика животне средине не познаје партијске боје и границе.

Извор: http://www.subotica.rs

још о овој вести прочитајте на www.subotica.info