Презентован нов сазив Зелене посланичке групе

Данас, 30.1.2013. у Медија центру представљан је нов сазив Зелене посланичке групе.

Том приликом, присутнима су се обратили:

  • Иван Карић, председник Зелених Србије и координатор неформалне Зелене посланичке групе,
  • Соња Лихт, Београдски фонд за политичку изузетност и
  • Милош Ђајић, Центар модерних вештина

Неформалну зелену посланичку групу тренутно чини 19 посланица и посланика посвећених темама заштите животне средине. Чланови и чланице Зелене посланичке групе долазе из различитих парламентарних странака чиме је доказано да област животне средине не познаје политичке боје и границе. Циљ рада Зелене посланичке групе је да теме заштите животне средине и одрживог развоја добију приоритет и нађу се у фокусу приликом одлучивања.

Милош Ђајић, Председник УО Центра модерних вештина истакао је да је кључна реч дијалог како са грађанкама и грађанима и организацијама цивилног друштва тако и са свим заинтересованим странама. Са тим циљем покренут је и веб сајт зелени дијалог који треба да буде кључно место на коме ће се размењивати информације и постављати питања али и покретати иницијативе у области заштите животне средине.

Иван Карић, Председник странке Зелени Србије и координатор Зелене посланичке групе обећао је да ће сваки закон из ове области, чим дође до посланика бити објављен на сајту зеленидијалог.рс како би организације цивилног друштва могле да дају сугестије, поднесу амандмане и дају мишљење о предложеним решењима.”Позивам све грађане и грађанке као и невладине организације да максимално користе институцију постављања питања Скупштини и Влади Србије као и да покрећу теме везане за решење проблема у области одрживог развоја”.

Соња Лихт, из Београдског фонда за политичку изузетност, истакла је важност постојања и рада скупштинског Одбора за заштиту животне средине као и повезаност Одбора и Зелене посланичке групе са представницима цивилног сектора. Лихт је нагласила како њихов рад “јача саму Скупштину и законодавну делатност а самим тим и демократију у нашој земљи”.

Биографије и контаткти посланика налазе се на сајту Зелене посланичке групе.

Позивамо медије да прате наведени сајт који ће, осим што ће бити платформа за дијалог посланица и посланика Зелене посланичке групе са свим заинтересованим странама, постати и значајан ресурс са информацијама о свим питањима, проблемима и акцијама покренутим у овој области.

Зелена посланичка група основана је у оквиру заједничког пројекта Центра модерних вештина, Београдског фонда за политичку изузетност и уз подршку Балканског фонда за демократију.